środa, 12 września 2018

Papryka faszerowana kaszą i orzechami

Papryka z racji swojego kształtu tworzy naturalny koszyczek, który aż się prosi żeby nafaszerować go pysznymi dodatkami. Dzięki zastawieniu mięsa i warzyw oraz dodatkowi orzechów takie danie jest pełnowartościowym posiłkiem dla całej rodziny.

 

Składniki:
6 czerwonych papryk
szklanka kaszy bulgur
łyżka oliwy
łyżka masła
10 pieczarek
biała cebula
2-3 ząbki czosnku
500g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
3 gałązki selera naciowego
garść orzechów włoskich łuskanych
2 marchewki
100ml śmietanki słodkiej
sól, pieprz czarny, słodka papryka, zioła prowansalskie

Sposób przygotowania:
1l wody zagotowujemy, solimy i gotujemy z w niej kaszę do miękkości. Odcedzamy.
Marchew i seler myjemy. Marchew obieramy. Oba warzywa kroimy w małą kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w ćwiartki i przesmażamy aż odparują większość wody. Doprawiamy sola, czarnym pieprzem, słodka papryka oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz roztarty czosnek i przesmażamy aż cebula się zeszkli. Dokładamy mięso mielone i doprawiamy. Kiedy mięso zmieni kolor dokładamy pokrojona w kostkę marchew i seler naciowy. Podlewamy śmietanka i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 8-10 minut. Farsz mięsno-warzywny łączymy z kaszą i orzechami. W razie potrzeby doprawiamy do smaku.
Papryki myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazdo nasienne i faszerujemy. Można wg gustu wierzch papryki posypać startym żółtym serem lubparmezanem.
Zapiekamy w 180 stopniach C przez 20-25 minut.



Czas przygotowania: 45'
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 6
Kaloryczność: 490 kcal / porcja

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly