Papryka
z racji swojego kształtu tworzy naturalny koszyczek, który aż się
prosi żeby nafaszerować go pysznymi dodatkami. Dzięki zastawieniu
mięsa i warzyw oraz dodatkowi orzechów takie danie jest
pełnowartościowym posiłkiem dla całej rodziny.
Składniki:
6
czerwonych papryk
szklanka
kaszy bulgur
łyżka
oliwy
łyżka
masła
10
pieczarek
biała
cebula
2-3
ząbki czosnku
500g
mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
3
gałązki selera naciowego
garść
orzechów włoskich łuskanych
2
marchewki
100ml
śmietanki słodkiej
sól,
pieprz czarny, słodka papryka, zioła prowansalskie
Sposób
przygotowania:
1l
wody zagotowujemy, solimy i gotujemy z w niej kaszę do miękkości.
Odcedzamy.
Marchew
i seler myjemy. Marchew obieramy. Oba warzywa kroimy w małą kostkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwy. Pieczarki
oczyszczamy, kroimy w ćwiartki i przesmażamy aż odparują
większość wody. Doprawiamy sola, czarnym pieprzem, słodka papryka
oraz ziołami prowansalskimi. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę
cebulę oraz roztarty czosnek i przesmażamy aż cebula się zeszkli.
Dokładamy mięso mielone i doprawiamy. Kiedy mięso zmieni kolor
dokładamy pokrojona w kostkę marchew i seler naciowy. Podlewamy
śmietanka i dusimy na małym ogniu pod przykryciem 8-10 minut. Farsz
mięsno-warzywny łączymy z kaszą i orzechami. W razie potrzeby
doprawiamy do smaku.
Papryki
myjemy, przekrawamy na pół, wydrążamy gniazdo nasienne i
faszerujemy. Można wg gustu wierzch papryki posypać startym żółtym
serem lubparmezanem.
Zapiekamy
w 180 stopniach C przez 20-25 minut.
Czas przygotowania:
45'
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 6
Kaloryczność:
490
kcal / porcja
ciekawy przepis, chętnie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuń