Coraz
popularniejsze batoniki typu „raw food” są dostępne już w
większości sklepów. Bez trudu możemy przygotować je w domu. Nie
zajmuje to dużo czasu a bonus jest taki, ze możemy sami żonglować
proporcjami i składnikami w poszukiwaniu swojego ulubionego smaku.
Składniki:
(na
blachę o wymiarach 25x25cm tj. około 12 batoników)
300g
suszonych daktyli
150g
suszonych jabłek (opcjonalnie chipsów jabłkowych)
łyżeczka
cynamonu
2
łyżki nasion chia
Sposób
przygotowania:
Daktyle
zalewamy wrzątkiem tak aby przykrył owoce. Suszone jabłka jeśli
nie są mocno przesuszone i pozostają elastyczne nie wymagają
moczenia. Jeśli są mocno wysuszone i dają się łamać namoczmy je
razem z daktylami. Owoce moczymy ok 15’.
Po
tym czasie daktyle i jabłka (jeśli je moczyliśmy) odsączamy na
sitku. Nie odciskamy. Pozwalamy tylko ściec nadmiarowi płynu. Płyn
zachowujemy. Daktyle i jabłka miksujemy ręcznym blenderem razem z
cynamonem na gładką masę. Jeśli masa jest bardzo zwarta i nie
daje się łatwo zmiksować możemy dolać nieco płynu z moczenia.
Do jednolitej masy dodajemy dwie płaskie łyżki nasion chia i
dokładnie mieszamy. Masa powinna być raczej zwarta, konsystencji
plasteliny.
Całość
wykładamy równomiernie do formy wyłożonej papierem do pieczenia
lekko dociskając. Suszymy w 80 stopniach C przez 60’ przy lekko
uchylonym piekarniku. Studzimy.
Kroimy
po wystudzeniu. Przechowujemy w lodówce do 2 tyg.
Czas
przygotowania: 70’ + studzenie
Poziom
trudności: łatwe
Ilość
porcji: 12
Kaloryczność:
150 kcal/szt
Miałem poważne wątpliwości czy aby na pewno daktyle to „moje smaki”, ale... skusiłem się i przyznam, że były nieuzasadnione. Przepis jest arcyfajny! Świetna przekąska, zdrowa, niskokaloryczna i naprawdę smaczna!
OdpowiedzUsuńJak tu jest wiele nowości kulinarnych.
OdpowiedzUsuń