Małe,
niezobowiązujące tartaletki to świetna propozycja na imprezowa
przekąską. Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Słodkawy smak cebuli i wyrazistego boczku otulony delikatną masa
jajeczną tworzy przepyszny posiłek.
Składniki:
(na 12sztuk)
ciasto:
100g masła
100g mąki pszennej
100g masła
100g mąki pszennej
100g mąki pełnoziarnistej
2 łyżki zimnej wody
sól
sól
nadzienie:
olej do smażenia
4-5 średnich czerwonych cebul
200g wędzonego boczku
sól, czarny pieprz
2 jajka
80 ml słodkiej śmietanki 30%
ząbek czosnku
30g parmezanu
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąki i sól
wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do
uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż
powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na
mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do
tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem.
Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut.
Boczek drobno
kroimy i podsmażamy na patelni do wytopienia tłuszczu. Przekładamy
do miseczki (bez tłuszczu). Na tłuszczu wytopionym z boczku
podsmażamy posiekaną w półplasterki cebulę. Podsmażony boczek
nakładamy na podpieczone spody, przykrywamy warstwą zeszklonej
cebulki. Jajka roztrzepujemy z śmietanką, startym na drobnych
oczkach parmezanem i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą i
świeżo mielonym czarnym pieprzem. Masę jajeczno-śmietankową
wylewamy delikatnie na cebulkę. Zapiekamy jeszcze przez około 15
minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie.
Rada!
Jeśli nie mamy dużo czasu na
przygotowanie tartaletek użyjmy gotowych babeczek z ciasta kruchego.
Czas przygotowania:
50' + pieczenie
Trudność: średnie
Ilość porcji: 12
Kaloryczność: 420
kcal / porcja
Idealne właśnie na imprezę, bardzo fajny przepis :)
OdpowiedzUsuń