Młode ziemniaczki
są pyszne same w sobie. Gotowanie na parze dodatkowo wydobywa ich
smak, który nie jest wymywany woda jak przy tradycyjnym gotowaniu.
Serwowane z śmietaną i spora ilością szczypiorku są wspaniałym,
wiosennym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych.
Składniki:
500 g młodych
ziemniaczków
150 g gęstej
śmietany 18%
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
pęczek dymki/szczypiorku
do podania: kiełki rzodkiewki
Sposób przygotowania:
Młode ziemniaczki
umyć i oskrobać, większe pokroić, aby były podobnej wielkości.
Ugotować na parze do miękkości, przez około 25-30 minut Doprawić
do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ziemniaczki
wymieszać ze śmietaną, posypać obficie posiekaną
dymką/szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki.
Czas przygotowania:
45'
Trudność: łatwe
Kaloryczność: 410
kcal / porcja
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz