środa, 1 sierpnia 2018

Ziemniaczki gotowane na parze ze śmietaną

Młode ziemniaczki są pyszne same w sobie. Gotowanie na parze dodatkowo wydobywa ich smak, który nie jest wymywany woda jak przy tradycyjnym gotowaniu. Serwowane z śmietaną i spora ilością szczypiorku są wspaniałym, wiosennym dodatkiem do dań mięsnych i rybnych. 

 
Składniki:
500 g młodych ziemniaczków
150 g gęstej śmietany 18%
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
pęczek dymki/szczypiorku
do podania: kiełki rzodkiewki

Sposób przygotowania:
Młode ziemniaczki umyć i oskrobać, większe pokroić, aby były podobnej wielkości. Ugotować na parze do miękkości, przez około 25-30 minut Doprawić do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Ziemniaczki wymieszać ze śmietaną, posypać obficie posiekaną dymką/szczypiorkiem oraz kiełkami rzodkiewki.
Serwować jako dodatek do dań mięsnych i rybnych.


Czas przygotowania: 45'
Trudność: łatwe
Kaloryczność: 410 kcal / porcja

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly