Pyszne
wrapy z tortilli z pastą jajeczną, lekko pikantną rukolą i
wyrazistymi suszonymi pomidorami. Świetnie sprawdzają się jako
szybkie, ciekawe danie śniadaniowe.
Składniki:
4
duże placki tortilla
rukola
12
kawałków suszonych pomidorów
Pasta
jajeczna:
4
jajka
Łyżka
musztardy dijon
Łyżka
majonezu
½
pęczka szczypiorku/dymki
Sól/czarny
pieprz
Sposób
przygotowania:
Pasta
jajeczna: Jajka gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i rozgniatamy
widelcem. Szczypiorek/dymkę drobno siekamy. Jajka łączymy z
szczypiorkiem, musztarda i majonezem. Doprawiamy do smaku sola i
świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Placki
tortilli podsmażamy na suchej patelni aż się ogrzeją i lekko
zbrązowieją.
Na
placku rozsmarowujemy równą warstwę pasty jajecznej. Rukolę
układamy równą warstwą na paście jajecznej. Pomidory kroimy w
mniejsze kawałki i układamy na rukoli. Zawijamy jeden z boków w
rulon. Wbijamy w równych odległościach 5 wykałaczek i kroimy
ostrym nożem na 5 kawałków.
Czas
przygotowania: 15'
Trudność:
łatwe
Kaloryczność:
360 kcal / porcja
Bardzo lubię takie wrapy, ale z pastą jajeczną jeszcze nie jadłam :D Fajne urozmaicenie zamiast tradycyjnych kanapek :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na śniadanie i nie tylko. Wrapy na pewno wyszły pysznie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń