wtorek, 17 lipca 2018

Kompot wiśniowy na zimę

Moja wersja kompotu wiśniowego. Dzięki zalewaniu wiśni gorącym płynem a nie gotowaniu ich zachowują swój kształt. Dodatek cukru waniliowego daje ciekawy delikatny posmak, idealnie pasujący do wiśni, a aromatyczne przyprawy podkreślają smak.




Składniki:
(na 4 słoiki 1l)
1,4kg wydrylowanych wiśni
4 łyżeczki cukru waniliowego
4 laski cynamonu
4 anyże gwieździste
8 goździków
1,6 l wody
600g cukru
2 łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny

Sposób wykonania:
Wiśnie drylujemy. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C. W każdym ze słoików umieszczamy 350g wydrylowanych wiśni. Wodę zagotowujemy i mieszamy z cukrem, cukrem waniliowym oraz sokiem z cytryny/kwaskiem cytrynowym. Gorącym płynem zalewamy słoiki do pełna. Do każdego słoika dodajemy laskę cynamonu, anyż gwieździsty i dwa goździki. Pasteryzujemy w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.



Czas przygotowania: 30' (z drylowaniem)
Poziom trudności: łatwe
Kaloryczność: 230kcal/porcja

2 komentarze:

  1. Lato to sezon na domowe przetwory - dżemy, kompoty z różnych owoców, zamknięte w słoiki warzywa - uwielbiam nie tylko robić, ale także zajadać się zimą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękne zdjęcia. U siebie również zrobiłam kilka słoików :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly