Moja
wersja kompotu wiśniowego. Dzięki zalewaniu wiśni gorącym płynem
a nie gotowaniu ich zachowują swój kształt. Dodatek cukru
waniliowego daje ciekawy delikatny posmak, idealnie pasujący do
wiśni, a aromatyczne przyprawy podkreślają smak.
Składniki:
(na
4 słoiki 1l)
1,4kg
wydrylowanych wiśni
4
łyżeczki cukru waniliowego
4
laski cynamonu
4
anyże gwieździste
8
goździków
1,6
l wody
600g
cukru
2
łyżeczki kwasku cytrynowego lub sok z jednej cytryny
Sposób
wykonania:
Wiśnie
drylujemy. Słoiki sterylizujemy przez 15 minut w piekarniku
nagrzanym do 100 stopni C. W każdym ze słoików umieszczamy 350g
wydrylowanych wiśni. Wodę zagotowujemy i mieszamy z cukrem, cukrem
waniliowym oraz sokiem z cytryny/kwaskiem cytrynowym. Gorącym płynem
zalewamy słoiki do pełna. Do każdego słoika dodajemy laskę
cynamonu, anyż gwieździsty i dwa goździki. Pasteryzujemy w
piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut.
Czas
przygotowania: 30' (z drylowaniem)
Poziom
trudności: łatwe
Kaloryczność:
230kcal/porcja
Lato to sezon na domowe przetwory - dżemy, kompoty z różnych owoców, zamknięte w słoiki warzywa - uwielbiam nie tylko robić, ale także zajadać się zimą :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne zdjęcia. U siebie również zrobiłam kilka słoików :)
OdpowiedzUsuń