Dania kuchni azjatyckiej to przede wszystkim łatwość
i szybkość przygotowania. Nie inaczej jest tym razem. Danie łączy
w sobie orientalne smaki pędów bambusa, grzybów mun doprawionych
sosem sojowym i octem ryżowym z warzywami: papryką, pieczarkami i
kukurydzą.
Składniki:
200
g makaronu ryżowego (wstążki)
olej
sezamowy do smażenia
kawałek
imbiru wielkości kciuka
2-3
ząbki czosnku
500g
piersi kurczaka
marchew
1/2
strąka papryki
200
g pieczarek
½
puszki kukurydzy z puszki
½
kapusty pekińskiej
puszka
pędów bambusa
15g
suszonych grzybów mun
czarny
pieprz
sos
sojowy ciemny
ocet
ryżowy
łyżeczka
cukru trzcinowego
dymka
do posypania
Sposób
przygotowania:
Makaron
zalać wrzątkiem lub bulionem i odstawić na 5 min. Odcedzić.
Na
dużej patelni podsmażyć na oleju sezamowym starty, obrany imbir
oraz czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażyć
przez ok. 5 minut. W tym czasie zetrzeć obraną marchewkę na dużych
oczkach, paprykę pokroić w słupki, pieczarki w plasterki. Kapustę
posiekać. Warzywa dodać do mięsa razem z odcedzona kukurydzą.
Doprawić pieprzem oraz sosem sojowym, octem ryżowym i cukrem.
Smażyć wszystko przez ok. 5-6 minut do miękkości warzyw.
Dodać
makaron i kontynuować smażenie przez ok. 2 - 3 minuty. Posypać
posiekaną dymką.
Czas
przygotowania: 30'
Trudność: łatwe
Kaloryczność: 420
kcal/porcja
Bardzo apetyczne danie :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie. Na pewno zdrowsze od sieciowego "chińczyka"
OdpowiedzUsuń