środa, 11 lipca 2018

Makaron smażony z kurczakiem i warzywami

Dania kuchni azjatyckiej to przede wszystkim łatwość i szybkość przygotowania. Nie inaczej jest tym razem. Danie łączy w sobie orientalne smaki pędów bambusa, grzybów mun doprawionych sosem sojowym i octem ryżowym z warzywami: papryką, pieczarkami i kukurydzą. 

 
Składniki:
200 g makaronu ryżowego (wstążki)
olej sezamowy do smażenia
kawałek imbiru wielkości kciuka
2-3 ząbki czosnku
500g piersi kurczaka
marchew
1/2 strąka papryki
200 g pieczarek
½ puszki kukurydzy z puszki
½ kapusty pekińskiej
puszka pędów bambusa
15g suszonych grzybów mun
czarny pieprz
sos sojowy ciemny
ocet ryżowy
łyżeczka cukru trzcinowego

dymka do posypania

Sposób przygotowania:
Makaron zalać wrzątkiem lub bulionem i odstawić na 5 min. Odcedzić.
Na dużej patelni podsmażyć na oleju sezamowym starty, obrany imbir oraz czosnek. Dodać pokrojoną w kostkę pierś kurczaka i smażyć przez ok. 5 minut. W tym czasie zetrzeć obraną marchewkę na dużych oczkach, paprykę pokroić w słupki, pieczarki w plasterki. Kapustę posiekać. Warzywa dodać do mięsa razem z odcedzona kukurydzą. Doprawić pieprzem oraz sosem sojowym, octem ryżowym i cukrem. Smażyć wszystko przez ok. 5-6 minut do miękkości warzyw.
Dodać makaron i kontynuować smażenie przez ok. 2 - 3 minuty. Posypać posiekaną dymką.


Czas przygotowania: 30'
Trudność: łatwe
Kaloryczność: 420 kcal/porcja

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly