Małe,
niezobowiązujące tartaletki to świetna propozycja na imprezowa
przekąską. Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno.
Sprawdza się także jako danie piknikowe lub dodatek do grilla.
Słodkawy groszek świetnie komponuje się z wyrazistym czosnkiem i
kruchą babeczką.
Składniki:
(na 12sztuk)
ciasto:
100g masła
100g mąki pszennej
100g masła
100g mąki pszennej
100g mąki pełnoziarnistej
2 łyżki zimnej wody
sól
sól
nadzienie:
250g zielonego groszku
sól, czarny pieprz
2 jajka
80 ml słodkiej śmietanki 30%
ząbek czosnku
30g parmezanu
Sposób przygotowania:
Ciasto: Mąki i sól
wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do
uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż
powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na
mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do
tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem.
Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut.
Groszek gotujemy
2-3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Groszek nakładamy na
podpieczone spody. Jajka roztrzepujemy z śmietanką, startym na
drobnych oczkach parmezanem i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy
solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Masę
jajeczno-śmietankową wylewamy delikatnie na groszek tak aby
wypełniła przestrzenie pomiędzy kuleczkami. Zapiekamy jeszcze
przez około 15 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa
się zetnie.
Rada!
Jeśli nie mamy dużo czasu na
przygotowanie tartaletek użyjmy gotowych babeczek z ciasta kruchego.
Na spód podpieczonych babeczek możemy
opcjonalnie nałożyć pokrojony i podsmażony boczek.
Czas przygotowania:
50' + pieczenie
Trudność: średnie
Ilość porcji: 12
Kaloryczność: 420
kcal / porcja
Przekąski tego typu można zabierać niemal wszędzie. Zamiast groszku proponujemy też spróbować dodać zielonej soczewicy (odpowiednio dłużej gotowaną), również pasuje do tarty i czosnku i parmezanu.
OdpowiedzUsuń