piątek, 6 lipca 2018

Imprezowe tartaletki z groszkiem

Małe, niezobowiązujące tartaletki to świetna propozycja na imprezowa przekąską. Smakują świetnie zarówno na ciepło jak i na zimno. Sprawdza się także jako danie piknikowe lub dodatek do grilla. Słodkawy groszek świetnie komponuje się z wyrazistym czosnkiem i kruchą babeczką.






Składniki:

(na 12sztuk)

ciasto:
100g masła
100g mąki pszennej

100g mąki pełnoziarnistej

2 łyżki zimnej wody
sól


nadzienie:

250g zielonego groszku

sól, czarny pieprz

2 jajka

80 ml słodkiej śmietanki 30%

ząbek czosnku

30g parmezanu

Sposób przygotowania:

Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut.

Groszek gotujemy 2-3 minuty w osolonym wrzątku. Odcedzamy. Groszek nakładamy na podpieczone spody. Jajka roztrzepujemy z śmietanką, startym na drobnych oczkach parmezanem i przeciśniętym czosnkiem. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Masę jajeczno-śmietankową wylewamy delikatnie na groszek tak aby wypełniła przestrzenie pomiędzy kuleczkami. Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut w 180 stopniach c aż masa jajeczno-śmietanowa się zetnie.



Rada!

Jeśli nie mamy dużo czasu na przygotowanie tartaletek użyjmy gotowych babeczek z ciasta kruchego.

Na spód podpieczonych babeczek możemy opcjonalnie nałożyć pokrojony i podsmażony boczek.





Czas przygotowania: 50' + pieczenie

Trudność: średnie

Ilość porcji: 12

Kaloryczność: 420 kcal / porcja


1 komentarz:

  1. Przekąski tego typu można zabierać niemal wszędzie. Zamiast groszku proponujemy też spróbować dodać zielonej soczewicy (odpowiednio dłużej gotowaną), również pasuje do tarty i czosnku i parmezanu.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly