wtorek, 26 czerwca 2018

Wiosenna zupa ze szczawiem

Młody szczaw jest kwaśnawy i bardzo smaczny. Jego smak świetnie komponuje się z młodymi warzywami: groszkiem, szpinakiem i kalafiorem. Zupa jest pełna smaku, lekka i pyszna!




Składniki:
Podwójna pierś z kurczaka
opcjonalnie 1,5l bulionu
5-6 listków laurowych
Łyżeczka ziela angielskiego
Łyżeczka pieprzu czarnego ziarnistego
Gałązka świeżego lubczyku (lub dwie 😉)
Szklanka zielonego groszku
2 średnie marchewki
Kalafior
Pęczek białych szparagów
Dwie garście szpinaku
Dwie garście szczawiu
Sól
100ml słodkiej śmietanki

Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka wkładamy do dużego garnka i dolewamy 1,5 wody (opcjonalnie bulionu). Gotujemy około 10 minut, odszumowując. Dodajemy przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk i pieprz ziarnisty oraz pokrojona w kostkę marchew i gotujemy kolejne 10 minut. Przyprawy najlepiej umieścić w małym organzowym woreczku aby było łatwo je wyciągnąć. Dokładamy obrane szparagi i gotujmy około 7-8 minut aż będą prawie miękkie. Dokładamy resztę warzyw: groszek, szpinak i szczaw i gotujemy jeszcze około 5 minut. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Nabierkę zupy nalewamy do miseczki i łączymy z śmietanką. Dolewamy do garnka i gotujemy jeszcze minutę.

Czas przygotowania: 45’
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 6-8
Kaloryczność: 420 kcal/porcja


4 komentarze:

  1. Super! Szczerze powiedziawszy nigdy nie jadłam zupy ze szczawiem ale kiedyś muszę spróbować zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zupy ze szczawiem w każdym przypadku są świetne :) Niepowtarzalna lekkość!

    OdpowiedzUsuń
  3. Genialny przepis i wykonanie ciekawe jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam wszystkie Twoje przepisy, a zwłaszcza te tradycyjne! ;)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly