Młody szczaw jest kwaśnawy i bardzo
smaczny. Jego smak świetnie komponuje się z młodymi warzywami:
groszkiem, szpinakiem i kalafiorem. Zupa jest pełna smaku, lekka i
pyszna!
Składniki:
Podwójna
pierś z kurczaka
opcjonalnie
1,5l bulionu
5-6
listków laurowych
Łyżeczka
ziela angielskiego
Łyżeczka
pieprzu czarnego ziarnistego
Gałązka
świeżego lubczyku (lub dwie 😉)
Szklanka
zielonego groszku
2
średnie marchewki
Kalafior
Pęczek
białych szparagów
Dwie
garście szpinaku
Dwie
garście szczawiu
Sól
100ml
słodkiej śmietanki
Sposób
przygotowania:
Pierś z kurczaka
wkładamy do dużego garnka i dolewamy 1,5 wody (opcjonalnie
bulionu). Gotujemy około 10 minut, odszumowując. Dodajemy
przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy, lubczyk i pieprz
ziarnisty oraz pokrojona w kostkę marchew i gotujemy kolejne 10
minut. Przyprawy najlepiej umieścić w małym organzowym woreczku
aby było łatwo je wyciągnąć. Dokładamy obrane szparagi i
gotujmy około 7-8 minut aż będą prawie miękkie. Dokładamy
resztę warzyw: groszek, szpinak i szczaw i gotujemy jeszcze około 5
minut. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym
pieprzem.
Nabierkę zupy nalewamy do miseczki i
łączymy z śmietanką. Dolewamy do garnka i gotujemy jeszcze
minutę.
Czas przygotowania:
45’
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 6-8
Kaloryczność: 420
kcal/porcja
Super! Szczerze powiedziawszy nigdy nie jadłam zupy ze szczawiem ale kiedyś muszę spróbować zrobić :)
OdpowiedzUsuńZupy ze szczawiem w każdym przypadku są świetne :) Niepowtarzalna lekkość!
OdpowiedzUsuńGenialny przepis i wykonanie ciekawe jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszystkie Twoje przepisy, a zwłaszcza te tradycyjne! ;)
OdpowiedzUsuń