Sezon truskawkowy w
pełni! Te pyszne owoce z powodzeniem możemy wykorzystać do
przygotowania pysznego, lekkiego deseru. Słodkie truskawki świetnie
komponują się z kremową śmietanką kokosową i chrupiącą
granolą pełną bakalii.
Składniki:
500g
truskawek
Łyżka
miodu
Łyżeczka
balsamico
Puszka
mleka kokosowego (400g)
Granola:
2/3
szklanki płatków owsianych błyskawicznych
3
łyżki wiórków kokosowych
3
łyżki żurawiny suszonej
3
łyżki słonecznika łuskanego
3
łyżki płatków migdałowych
2-3
łyżki oleju słonecznikowego
2
łyżki miodu naturalnego
Szczypta
cynamonu
Sposób
przygotowania:
Truskawki myjemy i
przecinamy w zależności od wielkości na dwie lub cztery części.
Na patelni podgrzewamy truskawki z miodem i balsamico aż owoce
puszczą sok i powstanie słodki, gęstawy sos (około 5 minut).
Balsamico jest niewyczuwalne w smaku owoców, a świetnie podkreśla
ich smak. Truskawki wykładamy na dno wysokich szklanek wraz z
niewielką ilością sosu.
Z puszki mleka
kokosowego używamy tylko górnej warstwy gęstej śmietanki. Ubijamy
ją ręcznym mikserem przez kilka minut do napowietrzenia i nakładamy
na truskawki.
Opcjonalnie można użyć śmietanki
bezpośrednio z puszki bez ubijania.
Granola:
Wszystkie sypkie
składniki granoli wymieszać. Miód wymieszać z olejem i cynamonem.
Lekko podgrzać do połączenia składników. Składniki płynne
połączyć z sypkimi i dokładnie wymieszać. Całość wykładamy
na blachę wyłożona papierem do pieczenia i pieczemy w 180
stopniach C przez około 15 minut mieszając co 5 minut aby się nie
przypaliły (szczególnie z boków). Opcjonalnie granolę możemy
przygotować na patelni, smażyć kilka minut cały czas mieszając.
Pozostawiamy do wystygnięcia i nakładamy na wierzch deseru. Całość
dekorujemy świeżymi truskawkami.
Porada: Granolę
możemy z podwójnej ilości i przechowywać w szczelnym słoiku.
Możemy użyć jej do deserów, jogurtów lub potraktować jako danie
śniadaniowe serwowane z mlekiem.
Czas przygotowania:
15’
Trudność: łatwe
Ilość porcji: 4
Kaloryczność: 360
kcal/porcja
Musze powiedziec moim znajomym o tym przepisie genialne !
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis i ciekawy blog.
OdpowiedzUsuń