Pyszne glazurowane
żeberka w pysznej, słodkawej marynacie z mnóstwem aromatycznych
przypraw, miodem i odrobina sosu pomidorowego. Idealne danie grillowe
dla miłośników solidnego kawałka mięsa.
Składniki:
1,5
kg „mięsnych” żeberek
marynata:
2
ząbki czosnku
3
łyżki sosu pomidorowego lub zmiksowanego i zredukowanego pelatti
2
łyżki octu winnego
2
łyżki miodu
2
łyżki oleju
sól,
czarny pieprz, ostra papryka, oregano, tymianek, kmin rzymski,
cukier, rozmaryn
Sposób przygotowania:
Żeberka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy na kawałki z jedna kostką. Najlepiej wybrać żeberka z duża ilością mięsa a niezbyt tłuste.
Przygotowujemy
marynatę: sos pomidorowy, ocet winny, miód, olej i przeciśnięty
czosnek mieszamy dokładnie ze sobą. Dodajemy po łyżce każdej z
przypraw. Żeberka pokrywamy marynatą ze wszystkich stron. Naczynie
z zamarynowanymi żeberkami zostawiamy w lodówce na noc.
Następnego dnia
żeberka grillujemy na aluminiowej tacce na złoto.
Porada: Jeśli nie chcemy zbyt długo
czekać na grillowanie mięsa możemy je wcześniej podpiec w rękawie
do pieczenia lub przykrytym naczyniu żaroodpornym razem z marynatą
przez około 40 minut w 180 stopniach C.
Dobrze zrobione żeberka to sztuka! Mniam ;-)
OdpowiedzUsuńWyglądaja idealnie ! pewnie tak też smakują
OdpowiedzUsuńMusze powiedziec moim znajomym o tym przepisie genialne !
OdpowiedzUsuń