wtorek, 29 maja 2018

Makaron z krewetkami i szpinakiem

Bardzo szybkie danie obiadowe z śródziemnomorskim rodowodem, które przygotujemy w nie więcej niż 20 minut. Sycący makaron w połączeniu z pikantnymi, czosnkowymi krewetkami, szpinakiem i aromatycznymi suszonymi pomidorami.

 

Składniki:
400 g makaronu rigatoni
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
dwie duże garście szpinaku
250g krewetek królewskich
skórka z ½ cytryny
10-12 kawałków suszonych pomidorów

Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić.
Na dużej patelni podgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, przesmażyć pokrojony w plasterki czosnek. Dodać umyty i osuszony szpinak i przesmażać kilka minut aż zmięknie. Dołożyć obrane z pancerzy krewetki i przesmażyć krótko (2-3 minuty) na dużym ogniu. Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i pieprzem cayenne.
Na patelnie dodać odcedzony makaron i przemieszać. Serwować z tartą skórką cytrynową oraz suszonymi pomidorami.



Czas przygotowania: 20'
Trudność: łatwe
Kaloryczność: 490 kcal / porcja

5 komentarzy:

  1. Świetny przepis! Idealne danie dla jednej osoby, w szczególności latem gdy w tych upałach nie chce się spędzać czasu w kuchni. Spróbowałam też wariacji z kurczakiem, głównie przez brak krewetek pod ręką. Jednak to nie był dobry pomysł. Krewetki o wiele bardziej pasują do całości, no i nadają tego charakteru, takiego śródziemnomorskiego. Imponujący przepis, dziękuję i pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jeśli to danie ma śródziemnomorskie korzenie to jest idealne dla mnie. Uwielbiam kuchnie z tego klimatu. Mogłabym jeść każdego dnia na śniadanie, obiad i kolację tego typu dania. Przepis sobie postaram jeszcze dzisiaj wykorzystać. Wygląda bardzo smakowicie i mam nadzieję, że wygląd właśnie dowodzi świetności tego dania.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly