Bardzo szybkie
danie obiadowe z śródziemnomorskim
rodowodem, które przygotujemy w nie więcej niż 20 minut. Sycący
makaron w połączeniu z pikantnymi, czosnkowymi krewetkami,
szpinakiem i aromatycznymi suszonymi pomidorami.
Składniki:
400 g makaronu rigatoni
1 łyżka masła
1 łyżka oliwy
2 ząbki czosnku
dwie duże garście szpinaku
250g krewetek królewskich
skórka z ½ cytryny
10-12 kawałków suszonych pomidorów
Sposób przygotowania:
Makaron ugotować w
osolonej wodzie al dente. Odcedzić.
Na dużej patelni
podgrzać łyżkę oliwy i łyżkę masła, przesmażyć
pokrojony
w plasterki
czosnek.
Dodać
umyty i osuszony szpinak i przesmażać kilka minut aż zmięknie.
Dołożyć obrane z pancerzy krewetki i przesmażyć krótko (2-3
minuty) na dużym ogniu. Doprawić do smaku solą, czarnym pieprzem i
pieprzem cayenne.
Na patelnie dodać
odcedzony makaron i przemieszać. Serwować z tartą skórką
cytrynową oraz suszonymi pomidorami.
Czas przygotowania:
20'
Trudność: łatwe
Kaloryczność: 490
kcal / porcja
Świetny przepis! Idealne danie dla jednej osoby, w szczególności latem gdy w tych upałach nie chce się spędzać czasu w kuchni. Spróbowałam też wariacji z kurczakiem, głównie przez brak krewetek pod ręką. Jednak to nie był dobry pomysł. Krewetki o wiele bardziej pasują do całości, no i nadają tego charakteru, takiego śródziemnomorskiego. Imponujący przepis, dziękuję i pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńJeśli to danie ma śródziemnomorskie korzenie to jest idealne dla mnie. Uwielbiam kuchnie z tego klimatu. Mogłabym jeść każdego dnia na śniadanie, obiad i kolację tego typu dania. Przepis sobie postaram jeszcze dzisiaj wykorzystać. Wygląda bardzo smakowicie i mam nadzieję, że wygląd właśnie dowodzi świetności tego dania.
OdpowiedzUsuńPrzepis nawet prosty ale smak obłędny !
OdpowiedzUsuńgoście byli zachwycenia smakiem :)
OdpowiedzUsuńZrobię dziś!
OdpowiedzUsuń