środa, 23 maja 2018

Krem z groszku z chipsem z boczku

Kremowa zupa uwodząca pięknym, zielonym kolorem. Propozycja ciepłego obiadu do przygotowania w 20-25 minut. W dodatku można ją przygotować nie mając niemal nic w lodówce... wystarczy groszek na dnie zamrażalki. 

 

Składniki:
2 białe cebule
2 łyżki masła
900g zielonego groszku (2 opakowania)
pęczek natki pietruszki
1l bulionu warzywnego/drobiowego
500ml mleka
sól, czarny pieprz, tymianek

Sposób przygotowania:
W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła i szklimy na nim drobno posiekaną cebulkę. Dodajemy groszek i zalewamy bulionem, tak aby przykrył warzywa.
Dodajemy oberwane listki z natki pietruszki i 1-2 gałązki świeżego tymianku lub łyżeczkę suszonego. Gotujemy pod przykryciem kilka minut do miękkości groszku. Dolewamy mleko. Całość dokładnie miksujemy, najlepiej w mikserze kielichowym. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
W czasie gdy gotuje się zupa, cienko pokrojone plasterki boczku umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 6-8 minut do uzyskania chrupiącej konsystencji.
Zupę serwujemy z dodatkiem chipsa z boczku oraz kleksem jogurtu naturalnego.


ilość porcji: 4
czas przygotowania: 30'
trudność: łatwe
kaloryczność porcji: 230kcal

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly