Kremowa
zupa uwodząca pięknym, zielonym kolorem. Propozycja ciepłego
obiadu do przygotowania w 20-25 minut. W dodatku można ją
przygotować nie mając niemal nic w lodówce... wystarczy groszek na
dnie zamrażalki.
Składniki:
2
białe cebule
2
łyżki masła
900g
zielonego groszku (2 opakowania)
pęczek
natki pietruszki
1l
bulionu warzywnego/drobiowego
500ml
mleka
sól,
czarny pieprz, tymianek
Sposób
przygotowania:
W
garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła i szklimy na nim drobno
posiekaną cebulkę. Dodajemy groszek i zalewamy bulionem, tak aby
przykrył warzywa.
Dodajemy
oberwane listki z natki pietruszki i 1-2 gałązki świeżego
tymianku lub łyżeczkę suszonego. Gotujemy pod przykryciem kilka
minut do miękkości groszku. Dolewamy mleko. Całość dokładnie
miksujemy, najlepiej w mikserze kielichowym. Doprawiamy do smaku solą
i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
W
czasie gdy gotuje się zupa, cienko pokrojone plasterki boczku
umieszczamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Pieczemy w
piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez około 6-8 minut do
uzyskania chrupiącej konsystencji.
Zupę
serwujemy z dodatkiem chipsa z boczku oraz kleksem jogurtu
naturalnego.
ilość
porcji: 4
czas
przygotowania: 30'
trudność:
łatwe
kaloryczność
porcji: 230kcal
kolor tej zupy to mistrzostwo swiata !
OdpowiedzUsuń