czwartek, 3 maja 2018

Wołowina z kapustą po chińsku

Wołowina z kapustą, grzybami mun i bambusem. Pełna orientalnych aromatów i przepyszna.

 
Składniki:
50 dag polędwicy wołowej
kawałek imbiru wielkości kciuka
2 ząbki czosnku
łyżka oleju sezamowego
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
łyżka wódki
1/3 kapusty pekińskiej
90 g suszonych grzybów mun
100g pędów bambusa
natka pietruszki lub kolendra

Sposób przygotowania:
Mięso myjemy, osuszamy i marynujemy w sosie sojowym z dodatkiem wódki przez 30 minut.. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i przykrywamy. Pozostawiamy na kilka minut. Na oleju sezamowym przesmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Dodajemy pokrojone w paski mięso i przesmażamy. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy odsączone grzyby mun, bambusa i poszatkowana w paski kapustę pekińską. Dodajemy pół szklanki wody z moczenia grzybów i dusimy na wolnym ogniu aż kapusta będzie poł twarda i sprężysta. Serwujemy posypane kolendrą lub pietruszka w towarzystwie ryżu lub makaronu ryżowego.




4 komentarze:

  1. super wpis!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wódki się tutaj nie spodziewałem :P Bardzo fajny przepis, pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. szukałam długo takiego przepisu i jest ! dzieki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawy przepis, można by było wypróbować ten smak.

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly