Wołowina
z kapustą, grzybami mun i bambusem. Pełna orientalnych aromatów i
przepyszna.
Składniki:
50
dag polędwicy wołowej
kawałek imbiru wielkości kciuka
2 ząbki czosnku
łyżka oleju sezamowego
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
łyżka wódki
1/3 kapusty pekińskiej
90 g suszonych grzybów mun
100g pędów bambusa
natka pietruszki lub kolendra
kawałek imbiru wielkości kciuka
2 ząbki czosnku
łyżka oleju sezamowego
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
łyżka wódki
1/3 kapusty pekińskiej
90 g suszonych grzybów mun
100g pędów bambusa
natka pietruszki lub kolendra
Sposób
przygotowania:
Mięso
myjemy, osuszamy i marynujemy w sosie sojowym z dodatkiem wódki
przez 30 minut.. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i przykrywamy.
Pozostawiamy na kilka minut. Na oleju sezamowym przesmażamy
przeciśnięty przez praskę czosnek i imbir. Dodajemy pokrojone w
paski mięso i przesmażamy. Gdy mięso zmieni kolor dodajemy
odsączone grzyby mun, bambusa i poszatkowana w paski kapustę
pekińską. Dodajemy pół szklanki wody z moczenia grzybów i dusimy
na wolnym ogniu aż kapusta będzie poł twarda i sprężysta.
Serwujemy posypane kolendrą lub pietruszka w towarzystwie ryżu lub
makaronu ryżowego.
super wpis!
OdpowiedzUsuńWódki się tutaj nie spodziewałem :P Bardzo fajny przepis, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńszukałam długo takiego przepisu i jest ! dzieki!
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawy przepis, można by było wypróbować ten smak.
OdpowiedzUsuń