Wariacja na temat
klasycznego hummusu z ciecierzycy z dodatkiem super aromatycznych
suszonych pomidorów oraz orzechów. Świetnie sprawdza się na
kanapkach a także jak dip do surowych warzyw pokrojonych w słupki
czy chipsów tortilla.
Składniki:
350 g ciecierzycy z
puszki, odsączonej
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka płatków chilli
2 łyżeczki pasty sezamowej tahini
5-6 kawałków suszonych pomidorów
około 5 - 6 łyżek
oliwy z suszonych pomidorów
100 g orzeszków
pinii lub włoskich
Sól, czarny pieprz
½ pęczka dymki
Sposób przygotowania:
Orzechy uprażyć na suchej patelni.
Ciecierzyce
odsączyć z zalewy, umieścić w kielichu blendera z ząbkiem
czosnku, orzechami, pastą sezamową i oliwą z suszonych pomidorów.
Zblendować na gładki krem. Doprawić do smaku solą i świeżo
mielonym czarnym pieprzem.
Dymkę i suszone pomidory drobno
posiekać. Wymieszać z pastą z ciecierzycy.
Czas przygotowania:
15'
Trudność: łatwe
Kaloryczność: 280
kcal / porcja
Super przepis.
OdpowiedzUsuńsuper ! wuielbiam takie smaki !
OdpowiedzUsuńdobrze napisany artykuł :)
OdpowiedzUsuńFajny blog, tyle jest tu kulinarnych inspiracji.
OdpowiedzUsuń