sobota, 24 marca 2018

Jajka faszerowane po polsku

Jajka po polsku nazywane tez jajkami w skorupce to typowo polskie, klasyczne danie wielkanocne. Delikatny smak jajka świetnie komponuje się z aromatycznymi grzybami leśnymi i świeżą zieleniną. Jajka można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce, a następnie usmażyć tuz przed podaniem. W ten sposób zaoszczędzimy czas na przygotowanie posiłku




Składniki:
9 jajek
50 g masła
30 g suszonych grzybów leśnych
½ pęczka koperku
150 g bułki tartej
Masło klarowane do smażenia
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Grzyby namaczamy poprzedniego dnia i gotujemy w niewielkiej ilości wody. Studzimy, drobno siekamy i doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz dodajemy ½ łyżeczki masła.
8 jajek gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli lub octu. Studzimy. Jajko razem ze skorupka przecinamy ostrym nożem (najlepiej z piłką).
Jajka ugniatamy widelcem i łączymy z przygotowanymi wcześniej grzybami, koperkiem, reszta stopionego masła i rozmąconym świeżym jajkiem. Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Farszem napełniamy połówki skorupek. Panierujemy od strony farszu i smażymy na złoto na maśle klarowanym.
Podajemy z kiełkami, rzodkiewka lub sosem tatarskim.



Czas przygotowania: 40’
Trudność: średnie
Kaloryczność: 290 kcal / 2 szt

4 komentarze:

  1. Szkoda, że już po świętach. Z chęcią bym takie przygotowała na wielkanocny stół. Wydają się bardzo pyszne i pożywne! Ale ilość tych kalorii jest dość spora :D Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Super przepis. Jajka wyglądają apetycznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. jak to pierwszy raz spróbowałam.. niebo w gębie !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly