Jajka po polsku nazywane tez jajkami w
skorupce to typowo polskie, klasyczne danie wielkanocne. Delikatny
smak jajka świetnie komponuje się z aromatycznymi grzybami leśnymi
i świeżą zieleniną. Jajka można przygotować dzień wcześniej i
przechowywać w lodówce, a następnie usmażyć tuz przed podaniem.
W ten sposób zaoszczędzimy czas na przygotowanie posiłku
Składniki:
9
jajek
50
g
masła
30
g suszonych grzybów leśnych
½
pęczka koperku
150
g bułki tartej
Masło
klarowane do smażenia
sól
i pieprz do smaku
Sposób
przygotowania:
Grzyby
namaczamy poprzedniego dnia i gotujemy w niewielkiej ilości wody.
Studzimy, drobno siekamy i doprawiamy sola i świeżo mielonym
czarnym pieprzem oraz dodajemy ½ łyżeczki masła.
8
jajek gotujemy na twardo w wodzie z dodatkiem łyżeczki soli lub
octu. Studzimy. Jajko razem ze skorupka przecinamy ostrym nożem
(najlepiej z piłką).
Jajka
ugniatamy widelcem i łączymy z przygotowanymi wcześniej grzybami,
koperkiem, reszta stopionego masła i rozmąconym świeżym jajkiem.
Doprawiamy do smaku solą i czarnym pieprzem. Farszem napełniamy
połówki skorupek. Panierujemy od strony farszu i smażymy na złoto
na maśle klarowanym.
Podajemy
z kiełkami, rzodkiewka lub sosem tatarskim.
Czas przygotowania: 40’
Trudność: średnie
Kaloryczność: 290
kcal / 2 szt
Szkoda, że już po świętach. Z chęcią bym takie przygotowała na wielkanocny stół. Wydają się bardzo pyszne i pożywne! Ale ilość tych kalorii jest dość spora :D Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł.
OdpowiedzUsuńSuper przepis. Jajka wyglądają apetycznie.
OdpowiedzUsuńjak to pierwszy raz spróbowałam.. niebo w gębie !
OdpowiedzUsuń