Zupa krem przygotowana na bazie białych warzyw korzeniowych
– selera i pietruszki oraz kalafiora. Całości lekko słodkawego
smaku dodaje cebula oraz wyrazisty czosnek. Zupa jest bardzo szybka w
przygotowaniu i smaczna.
Składniki:
1
kalafior
2
średnie pietruszki korzeniowe
średni
seler lub ½ dużego
2
białe cebule
3-4
ząbki czosnku
łyżka
masła
łyżka
oliwy
1l
bulionu warzywnego lub drobiowego
sól,
czarny pieprz
Sposób
przygotowania:
W
dużym garnku podgrzewamy masło z oliwą z oliwek. Gdy tłuszcz się
rozpuści dodajemy posiekana w kostkę cebulę oraz przeciśnięty
przez praskę czosnek. Jego ilość zależy od naszego gustu
smakowego. Ja go bardzo lubię więc dodaję sporo.
Gdy
cebulka z czosnkiem się zeszklą dodajemy posiekane w kostkę seler
korzeniowy i pietruszkę. Całość przesmażamy kilka minut i
dodajemy różyczki kalafiora. Podlewamy bulionem tak aby warzywa
były całkowicie przykryte. Dusimy na małym ogniu do miękkości
warzyw i dokładnie miksujemy na gładko. Doprawiamy do smaku solą i
świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Serwujemy
z dodatkiem grzanek, groszku ptysiowego, kawałków żółtego sera
lub/i chipsa z boczku.
Uwielbiam zupy kremy. Takiej jeszcze nie próbowałam, ale na pewno chętnie wykorzystam Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńSuper zupa - prezentuje się wyjątkowo! :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńUwielbiam tego typu zupy kremowe. Samo zdrowie na talerzu:)Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńPyszna zupka
OdpowiedzUsuńcudowny smak i wykonanie !!!
OdpowiedzUsuńNic tylko polecać ten artykuł... super
OdpowiedzUsuńnataliewayne,cherry candle kim jest,
porn zog