Pyszne
krokiety z orzechową nutą. Pikantnie doprawione i wypełnione po
brzegi pysznym farszem.
Składniki:
Składniki
na farsz:
średnia cebula
500g łopatki
1l wywaru warzywnego
100g mielonych orzechów włoskich
sól, pieprz, papryczki chilli
Składniki na naleśniki:
350 ml mleka
50 ml wody gazowanej
2 jaja
około 300 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka oleju
olej do smażenia
średnia cebula
500g łopatki
1l wywaru warzywnego
100g mielonych orzechów włoskich
sól, pieprz, papryczki chilli
Składniki na naleśniki:
350 ml mleka
50 ml wody gazowanej
2 jaja
około 300 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka oleju
olej do smażenia
Sposób przygotowania
Składniki
na naleśniki zmiksować razem na gładką masę. Ilość mąki jest
orientacyjna. Należy jej dodać tyle aby ciasto miało lekko gęstą
konsystencję. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Smażyć
cienkie naleśniki na złoto.
Łopatkę
ugotować z wywarze warzywnym z dodatkiem soli do miękkości.
Ostudzić. Cebulę poszatkować w drobniutka kostkę i zeszklić na
oleju. Mięso zmielić w maszynce. Dodać podsmażona cebule i
zmielone migdały. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką
chilli.
Na
naleśniki wyłożyć cienką warstwę farszu mięsno-orzechowego.
Boki naleśników zawinąć do środka i zrolować. Smażyć na złoto
z dwóch stron. Serwować z sosem pomidorowo-paprykowym lub
czosnkowym.
Krokiety
serwuję bez panierki z jajka i bułki tartej. Taka wersja jest mniej
kaloryczna i zdrowsza.
Muszą smakować pzepyszne1 I jeszcze ten orzechowy posmak! Pozdrawiamy Serdecznie - DaPietro
OdpowiedzUsuńale dawno nie jadłam krokietów:)
OdpowiedzUsuńmasakra jekie fajne
OdpowiedzUsuń