piątek, 2 lutego 2018

Krokiety z mięsem i orzechami

Pyszne krokiety z orzechową nutą. Pikantnie doprawione i wypełnione po brzegi pysznym farszem.



 

Składniki:

Składniki na farsz:
średnia cebula
500g łopatki
1l wywaru warzywnego
100g mielonych orzechów włoskich
sól, pieprz, papryczki chilli

Składniki na naleśniki:
350 ml mleka
50 ml wody gazowanej
2 jaja
około 300 g mąki pszennej
szczypta soli
1 łyżka oleju
olej do smażenia

Sposób przygotowania

Składniki na naleśniki zmiksować razem na gładką masę. Ilość mąki jest orientacyjna. Należy jej dodać tyle aby ciasto miało lekko gęstą konsystencję. Rozgrzać patelnię z odrobiną oleju. Smażyć cienkie naleśniki na złoto.
Łopatkę ugotować z wywarze warzywnym z dodatkiem soli do miękkości. Ostudzić. Cebulę poszatkować w drobniutka kostkę i zeszklić na oleju. Mięso zmielić w maszynce. Dodać podsmażona cebule i zmielone migdały. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką chilli.
Na naleśniki wyłożyć cienką warstwę farszu mięsno-orzechowego. Boki naleśników zawinąć do środka i zrolować. Smażyć na złoto z dwóch stron. Serwować z sosem pomidorowo-paprykowym lub czosnkowym.
Krokiety serwuję bez panierki z jajka i bułki tartej. Taka wersja jest mniej kaloryczna i zdrowsza.

3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly