Przepyszna, bardzo
sycąca propozycja obiadowa z mięsnymi kulkami, czarowną fasolą,
słodkawą kukurydzą i z mnóstwem aromatycznych przypraw.
Składniki:
(na 6-8 porcji)
50g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 ½ strąka czerwonej papryki
6-8 pomidorów (zamiennie 2 puszki
pelatti)
Szklanka bulionu warzywnego lub
wieprzowego
2 kolby kukurydzy (zamiennie 1 puszka)
puszka czerwonej fasoli
½ puszki ciecierzycy
przyprawy: sól,
czarny pieprz, chilli, suszona kolendra, kmin rzymski, cynamon
Sposób przygotowania:
Mięso mielone
doprawiamy do smaku przyprawami: solą, świeżo mielonym czarnym
pierzem, papryczką chilli, suszona kolendrą, cynamonem i kminem
rzymskim. Formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.
Kolby kukurydzy
gotujemy w osolonej wodzie z mlekiem (1:1). Studzimy i obieranie
ziarna z kolby. Opcjonalnie gotowana kukurydzę możemy zastąpić
puszką odsączonej kukurydzy.
W dużym garnku z
szerokim dnem rozgrzewamy 1-2 łyżami oleju i wkładamy mięsne
kulki. Przesmażamy na złoto ze wszystkich stron. Odkładamy na
talerz. Na tłuszczu z smażenia mięsa podsmażamy poszatkowane w
drobną kostkę cebule i przeciśnięte ząbki czosnku. Gdy cebula
się zeszkli dodajemy z powrotem mięsne kuleczki oraz posiekaną w
kostkę czerwona paprykę i obrane ze skórki i pokrojone pomidory.
Dolewamy szklankę bulionu i dusimy pod przykryciem na małym ogniu
przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy kukurydzę i odsączoną
czerwoną fasolę i ciecierzycę. Kontynuujemy gotowanie przez
kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym
czarnym pierzem, papryczką chilli, suszona kolendrą, cynamonem i
kminem rzymskim.
Poziom trudności:
średni
Czas przygotowania:
60'
Kaloryczność
porcji : 420 kcal
Bardzo ciekawa propozycja! Pozdrawiamy Serdecznie - DaPietro
OdpowiedzUsuńwiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuńBardzo inspirujący tekst, który skłania do głębszych przemyśleń. Dziękuję autorowi i pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńDowiedz się więcej o nas,
Zarezerwuj tera,
Czytaj więcej na temat naszej firmy,
Przejdź dalej