poniedziałek, 15 stycznia 2018

Zupa meksykańska

Przepyszna, bardzo sycąca propozycja obiadowa z mięsnymi kulkami, czarowną fasolą, słodkawą kukurydzą i z mnóstwem aromatycznych przypraw. 

 



Składniki:

(na 6-8 porcji)

50g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego

2 cebule

3 ząbki czosnku

1 ½ strąka czerwonej papryki

6-8 pomidorów (zamiennie 2 puszki pelatti)

Szklanka bulionu warzywnego lub wieprzowego

2 kolby kukurydzy (zamiennie 1 puszka)

puszka czerwonej fasoli

½ puszki ciecierzycy

przyprawy: sól, czarny pieprz, chilli, suszona kolendra, kmin rzymski, cynamon



Sposób przygotowania:



Mięso mielone doprawiamy do smaku przyprawami: solą, świeżo mielonym czarnym pierzem, papryczką chilli, suszona kolendrą, cynamonem i kminem rzymskim. Formujemy małe kuleczki wielkości orzecha włoskiego.

Kolby kukurydzy gotujemy w osolonej wodzie z mlekiem (1:1). Studzimy i obieranie ziarna z kolby. Opcjonalnie gotowana kukurydzę możemy zastąpić puszką odsączonej kukurydzy.

W dużym garnku z szerokim dnem rozgrzewamy 1-2 łyżami oleju i wkładamy mięsne kulki. Przesmażamy na złoto ze wszystkich stron. Odkładamy na talerz. Na tłuszczu z smażenia mięsa podsmażamy poszatkowane w drobną kostkę cebule i przeciśnięte ząbki czosnku. Gdy cebula się zeszkli dodajemy z powrotem mięsne kuleczki oraz posiekaną w kostkę czerwona paprykę i obrane ze skórki i pokrojone pomidory. Dolewamy szklankę bulionu i dusimy pod przykryciem na małym ogniu przez 20 minut. Po tym czasie dodajemy kukurydzę i odsączoną czerwoną fasolę i ciecierzycę. Kontynuujemy gotowanie przez kolejne 10 minut. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pierzem, papryczką chilli, suszona kolendrą, cynamonem i kminem rzymskim.





Poziom trudności: średni

Czas przygotowania: 60'

Kaloryczność porcji : 420 kcal

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly