Bardzo łatwe i
szybkie w przygotowaniu danie, które równie dobrze sprawdzi się na
przyjęciach i domówkach jak i jako obiad czy kolacja. Połączenie
wyrazistego kurczaka, aromatycznego sosu i awokado zawiniętych w
pszenną tortillę.
Składniki:
4
tortille pszenne 25 cm
400
g filetu z kurczaka
olej
do smażenia + 1 łyżka
awokado
rukola
Przyprawa
do kurczaka:
1
ząbek czosnku
ostra
papryka
słodka
papryka
kumin
oregano
Sos:
3
łyżki majonezu
3
łyżki jogurtu greckiego lub gęstej śmietany
1
łyżka soku z cytryny
1
ząbek czosnku
sól,
czarny pieprz
Sposób przygotowania:
Pierś kurczaka
umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w paski. Przyprawy
wymieszać z solą i czarnym pieprzem oraz łyżką oleju,
nasmarować kurczaka. Najlepiej zostawić na przynajmniej godzinę w
lodówce aby mięso przeszło aromatem przypraw. Jeśli nie mamy
czasu możemy usmażyć od razu.
Rozgrzać patelnię
z odrobina oleju. Gdy będzie gorąca włożyć kurczaka i obsmażyć..
Sos:
Czosnek przecisnąć
przez praskę. Przygotować sos mieszając wszystkie składniki i
doprawiając go solą oraz pieprzem.
Awokado pokroić na ćwiartki, obrać i
usunąć pestkę. Miąższ pokroić w paski i skropić sokiem z
limonki.
Placki tortilli zarumienić na patelni
grillowej. Na każda połowę placka wyłożyć porcję rukoli,
kurczaka i awokado. Polać sosem.
Zawinąć tortillę na nadzienie, zagiąć
do środka boki i dalej dokończyć zwijanie.
Przekroić na pół i podawać z resztą
sosu.
Awokado mam, kurczaka też więc już wiem co będzie u mnie jutro na obiad :) Dzięki za super przepis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńSzybki i bardzo prosty przepis, tego mi dzisiaj trzeba :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńfajne inspiracje i ciekawie prowadzony blog tak trzymac ! :)
OdpowiedzUsuńA ja jestem głodny...
OdpowiedzUsuńAż zgłodniałem :D
OdpowiedzUsuńTakiego doskonałego przepisu na szybkie i smaczne danie potrzebuję. Już sobie wszystkie składniki zapisuję a potem do sklepu i do gotowania się zabieram.
OdpowiedzUsuńSłyszałam o tym, zrobię sobie koniecznie żeby uniknąć chemii z tej kupowanej.
OdpowiedzUsuń