środa, 17 stycznia 2018

Quiche z kurczakiem i pieczarkami

Quiche to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Od tarty różni się tym że zalana jest masą śmietanowo-jajeczną. Jej niewątpliwą zaletą jest to że każdy może ją upiec ze swoimi ulubionymi dodatkami i zawsze będzie pyszna!



Składniki:

ciasto:
100g masła
200g mąki pszennej
żółtko
2 łyżeczki papryki w płatkach
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól
nadzienie:
500g piersi z kurczaka

masło klarowane do smażenia

8 dużych pieczarek

3 ząbki czosnku

4 łyżki pesto pomidorowego
2 jajka
100ml śmietanki słodkiej
sól, pieprz czarny, pieprz biały, gałka muszkatołowa, tymianek, słodka papryka

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy w jednolitą masę. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Ciasto cienko rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i przekładamy do natłuszczonej formy. Nadmiar odcinamy. Gęsto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 180 stopniach C prze 15 minut.

W tym czasie myjemy i osuszamy pieczarki. Kroimy w plasterki. Na patelni roztapiamy masło klarowane i przesmażamy na nim grzyby. Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Przekładamy do miseczki. Kurczaka myjemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Na patelnię na której smażyliśmy pieczarki nakładamy łyżkę masła klarowanego i przesmażamy plasterki czosnku. Dodajemy kurczaka i doprawiamy go solą, czarnym pieprzem, słodka papryka i tymiankiem.

Na podpieczonym spodzie rozsmarowujemy pomidorowe. Na pasto nakładamy pieczarki a na nie kurczaka. Jajka mieszamy ze śmietanką oraz solą, białym pieprzem i gałką muszkatołową. Masą jajeczno-śmietanową zalewamy tartę. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 15 minut do ścięcia masy.

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly