Quiche
to tradycyjne danie kuchni francuskiej. Od tarty różni się tym że
zalana jest masą śmietanowo-jajeczną. Jej niewątpliwą zaletą
jest to że każdy może ją upiec ze swoimi ulubionymi dodatkami i
zawsze będzie pyszna!
Składniki:
ciasto:
100g masła
200g mąki pszennej
żółtko
2 łyżeczki papryki w płatkach
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól
nadzienie:
500g piersi z kurczaka
100g masła
200g mąki pszennej
żółtko
2 łyżeczki papryki w płatkach
2 łyżki kwaśnej śmietany
sól
nadzienie:
500g piersi z kurczaka
masło
klarowane do smażenia
8
dużych pieczarek
3
ząbki czosnku
4
łyżki pesto pomidorowego
2 jajka
100ml śmietanki słodkiej
sól, pieprz czarny, pieprz biały, gałka muszkatołowa, tymianek, słodka papryka
2 jajka
100ml śmietanki słodkiej
sól, pieprz czarny, pieprz biały, gałka muszkatołowa, tymianek, słodka papryka
Sposób
przygotowania:
Wszystkie
składniki ciasta zagniatamy w jednolitą masę. Formujemy kulę,
owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 30 minut.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i przekładamy do
natłuszczonej formy. Nadmiar odcinamy. Gęsto nakłuwamy widelcem i
pieczemy w 180 stopniach C prze 15 minut.
W
tym czasie myjemy i osuszamy pieczarki. Kroimy w plasterki. Na
patelni roztapiamy masło klarowane i przesmażamy na nim grzyby.
Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem. Przekładamy do
miseczki. Kurczaka myjemy. Osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w
kostkę. Na patelnię na której smażyliśmy pieczarki nakładamy
łyżkę masła klarowanego i przesmażamy plasterki czosnku.
Dodajemy kurczaka i doprawiamy go solą, czarnym pieprzem, słodka
papryka i tymiankiem.
Na
podpieczonym spodzie rozsmarowujemy pomidorowe. Na pasto nakładamy
pieczarki a na nie kurczaka. Jajka mieszamy ze śmietanką oraz solą,
białym pieprzem i gałką muszkatołową. Masą jajeczno-śmietanową
zalewamy tartę. Pieczemy w 180 stopniach C przez około 15 minut do
ścięcia masy.
wiele pomysłów postaram sie wykorzystać dziękuje :)
OdpowiedzUsuń