Lekka
sałatka z pełnym białka tuńczykiem, świeżą roszponką i dipem
jogurtowym jest świetną propozycją lekkiego posiłku. Sprawdzi się
w menu osób dbających o sylwetkę ale też jako dodatek do dania
mięsnego.
Składniki:
(na
dwie porcje)
200g
roszponki
6-8
dużych rzodkiewek
puszka
(150g) tuńczyka w sosie własnym
czerwona
cebula
4-5
łyżek jogurtu naturalnego greckiego
sól,
czosnek granulowany, tymianek, oregano, natka pietruszki suszona
sezam
do posypania
Sposób
przygotowania:
Roszponkę
i rzodkiewkę myjemy i pozostawiamy do odsączenia. Rzodkiewki
„tniemy” obieraczka do warzyw na cieniutkie plasterki. Tuńczyka
odsączamy z zalewy, cebule niemy w cieniutkie krążki. Na talerzach
układamy roszponkę, na niej kolejno cebule, rzodkiewki oraz
kawałki tuńczyka. Jogurt naturalny mieszamy z przyprawami.
Sprawdzamy czy jest wystarczająco doprawiony. Na wierzch sałatki
wykładamy kilka kleksów dipu jogurtowego i posypujemy sezamem.
ciekawy blog fajne inspiracje
OdpowiedzUsuńbardzo fajnie czyta sie wasze komentarze :)
OdpowiedzUsuńod dawna nie wchodziłem w tak fajnego bloga
OdpowiedzUsuńsuper tutaj bede odwiedzał częsciej !
OdpowiedzUsuń