poniedziałek, 22 stycznia 2018

Sałatka z roszponką, tuńczykiem i jogurtem

Lekka sałatka z pełnym białka tuńczykiem, świeżą roszponką i dipem jogurtowym jest świetną propozycją lekkiego posiłku. Sprawdzi się w menu osób dbających o sylwetkę ale też jako dodatek do dania mięsnego.





Składniki:

(na dwie porcje)

200g roszponki

6-8 dużych rzodkiewek

puszka (150g) tuńczyka w sosie własnym

czerwona cebula

4-5 łyżek jogurtu naturalnego greckiego

sól, czosnek granulowany, tymianek, oregano, natka pietruszki suszona

sezam do posypania



Sposób przygotowania:

Roszponkę i rzodkiewkę myjemy i pozostawiamy do odsączenia. Rzodkiewki „tniemy” obieraczka do warzyw na cieniutkie plasterki. Tuńczyka odsączamy z zalewy, cebule niemy w cieniutkie krążki. Na talerzach układamy roszponkę, na niej kolejno cebule, rzodkiewki oraz kawałki tuńczyka. Jogurt naturalny mieszamy z przyprawami. Sprawdzamy czy jest wystarczająco doprawiony. Na wierzch sałatki wykładamy kilka kleksów dipu jogurtowego i posypujemy sezamem.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly