Soczysta,
ziołowa i pikantna tak w skrócie można opisać tę szynkę. Piekę
ją, jako wędlinę do pieczywa, ale równie dobrze sprawdza się,
jako danie obiadowe.
Składniki:
szynka
1kg
łyżka rozmarynu suszonego
łyżka czosnku granulowanego
łyżka ostrej papryki
1/2 łyżki soli
1\/2 łyżki czarnego pieprzu
4 kulki ziela angielskiego
3 liście laurowe
3 łyżki oliwy z oliwek
do posypania: płatki papryki
łyżka rozmarynu suszonego
łyżka czosnku granulowanego
łyżka ostrej papryki
1/2 łyżki soli
1\/2 łyżki czarnego pieprzu
4 kulki ziela angielskiego
3 liście laurowe
3 łyżki oliwy z oliwek
do posypania: płatki papryki
Sposób
przygotowania:
Wszystkie
przyprawy rozdrabniamy i dokładnie mieszamy w moździerzu lub
pojemniku blendera. Dodajemy oliwę i mieszamy aby uzyskać jednolitą
papkę która nacieramy mięso ze wszystkich stron. Tak przygotowane
zostawiamy w szczelnie zamkniętym naczyniu na przynajmniej 12h.
Naczynie żaroodporne z szynka umieszczamy w piekarniku nagrzanym do
180 stopni C i pieczemy około 1h.
Bardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !
OdpowiedzUsuńNo tego to się bym nie spodziewała, ze tak można.
OdpowiedzUsuń