Klasyczne
pszenne bułeczki z dodatkiem płatków owsianych wypełnią cały
dom zapachem świeżo wypiekanego pieczywa. Są puszyste z chrupiąca
skórką i aromatem oregano. Znikają znacznie szybciej niż się je
przygotowuje.
Składniki:
400g
mąki pszennej
200g zmielonych na miał płatków owsianych
220ml + 50ml ciepłej wody
30g świeżych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
20 ziaren pieprzu
1 jajko
200g zmielonych na miał płatków owsianych
220ml + 50ml ciepłej wody
30g świeżych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
20 ziaren pieprzu
1 jajko
Sposób
przygotowania:
50ml
wody mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru, łyżką mąki i
pozostawiamy na 15 minut. Łączymy mąkę, rozczyn drożdżowy, sól,
oregano, oliwę z oliwek i resztę wody wyrabiając gładkie ciasto.
Zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30 minut w ciepłe
miejsce.
Po
tym czasie z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy z nich
bułeczki z przedziałkiem (najłatwiej zrobić go mokrym nożem).
Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 15 minut w
190 stopniach C.
Czas
przygotowania: 20' + wyrastanie 45' + pieczenie 15'
Trudność:
średnie
Kaloryczność:
390 kcal / szt
Bardzo mi sie tu podoba ciekawe informacje !
OdpowiedzUsuńa co z pieprzem?
OdpowiedzUsuń