piątek, 26 stycznia 2018

Bułeczki śniadaniowe

Klasyczne pszenne bułeczki z dodatkiem płatków owsianych wypełnią cały dom zapachem świeżo wypiekanego pieczywa. Są puszyste z chrupiąca skórką i aromatem oregano. Znikają znacznie szybciej niż się je przygotowuje.

 

Składniki:
400g mąki pszennej
200g zmielonych na miał płatków owsianych
220ml + 50ml ciepłej wody
30g świeżych drożdży
łyżeczka soli
łyżeczka cukru
łyżeczka suszonego oregano
2 łyżki oliwy z oliwek
20 ziaren pieprzu
1 jajko

Sposób przygotowania:
50ml wody mieszamy z drożdżami, łyżeczką cukru, łyżką mąki i pozostawiamy na 15 minut. Łączymy mąkę, rozczyn drożdżowy, sól, oregano, oliwę z oliwek i resztę wody wyrabiając gładkie ciasto. Zagniatamy elastyczne ciasto. Odkładamy na około 30 minut w ciepłe miejsce.
Po tym czasie z ciasta odrywamy małe kawałki i formujemy z nich bułeczki z przedziałkiem (najłatwiej zrobić go mokrym nożem). Bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy przez 15 minut w 190 stopniach C.



Czas przygotowania: 20' + wyrastanie 45' + pieczenie 15'
Trudność: średnie
Kaloryczność: 390 kcal / szt

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly