Tradycyjna
zupa z suszonych grzybów to nieodzowne danie na wigilijnym stole.
Dodatek białego wytrawnego wina przełamuje nieco jej smak a
śmietanka sprawia że jest kremowa i delikatna w smaku.
Składniki:
120g
suszonych grzybów leśnych (borowiki, podgrzybki itp.)
1
cebula
3l
esencjonalnego wywaru warzywnego
150ml
śmietanki 30%
2
łyżki masła
łyżka
mąki
100ml
białego wina wytrawnego
sól,
czarny pieprz
na
gwiazdki
200g maki
200ml maślanki
sól
200g maki
200ml maślanki
sól
Sposób
przygotowania:
Suszone
grzyby płuczemy pod bieżąca wodą, zalewamy niewielka ilością
buliony i zostawiamy na 24h. Po tym czasie gotujemy. Kiedy grzyby
będą miękkie wyławiamy je i kroimy w paski. Bulion w którym
gotowały się grzyby łączymy z pozostałym. Cebule obieramy i
drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło i przesmażamy cebulkę
aż będzie szklista. Dodajemy grzyby i smażymy razem jeszcze około
3-4 minut. Grzyby z cebulką oprószamy mąką. Do zasmażki dodajemy
szklankę wywaru. Całość przekładamy do wywaru warzywnego i
gotujemy około 10 minut. Śmietankę zahartowujemy gorącym wywarem
i dodajemy do zupy. Dolewamy wino i doprawiamy do smaku solą i
świeżo mielonym pieprzem. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia,
kiedy smaki się przejdą. Serwujemy z domowymi gwiazdkami.
Gwiazdki: mąkę wymieszać z maślanką
i szczyptą soli. Wyrobić ciasto jak na pierogi. Rozwałkować i
wykrawać gwizdki. Gotować w osolonym wrzątku kilka minut od
wypłynięcia. Odcedzić.
te gwiazdki dodają jej świątecznego klimatu :)
OdpowiedzUsuńFajne gwiazdki, dodają uroku, trzeba przyznać :P Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTe gwiazdki są naprawdę czadowe. Dzieci będą ze smakiem jeść zupę. Ja nie zbieram grzybów więc swoją zupę w tym roku zrobie na koncentracie grzybowej od Krakusa. W składzie brak chemii i konserwantów a przynajmniej nie trafię na robaki jak przy suszonych grzybach ze sklepu.
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńPodoba mi się Twój styl pisania
OdpowiedzUsuń