Śledź to fantastyczne danie na
wigilijna kolację, zwłaszcza dla osób, które w kuchni nie czują
się jak ryba w wodzie. Doceniają je również nasi zachodni
sąsiedzi, komponując pyszna niemiecka sałatkę śledziową. Pięć
składników, różne smaki, różne konsystencje... przepyszny
efekt.
Składniki:
400g filetów śledziowych a'la matias
2 małe czerwone cebule
2 małe ziemniaki
jabłko
½ cytryny
dymka do posypania
sól i pieprz do smaku
winegret:
2 łyżeczki musztardy Dijon
łyżeczka modu
łyżeczka oliwy
½ łyżeczki soku z cytryny
sól i pieprz do smaku
mleko do wymoczenia śledzi
Sposób przygotowania:
Filety śledziowe opłukać z oleju i
zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około
1h. Odcedzić, osuszyć papierowymi ręcznikami i pokroić na
kilkucentymetrowe kawałki.
Wszystkie składniki winegret połączyć
w małym słoiku. Intensywnie wstrząsnąć dla dobrego wymieszania.
Ziemniaki szorujemy i gotujemy w łupince
w osolonym wrzątku. Po wystudzeniu obrać, pokroić w plastry i
wyciąć foremką w kształcie gwiazdki kształty. Podobnie postąpić
z jabłkiem. Zanurzyć w wodzie z dodatkiem soku z cytryny aby nie
ściemniało.
Cebule kroimy w plasterki i rozdzielamy
na obręcze. Polówkę cytryny dzielimy na cztery części. Wszystkie
składniki sałatki wykładamy na półmisek lub talerze i polewamy
przygotowanym winegretem.
Trudność przygotowania: łatwe
Ilość porcji: 2
Kaloryczność: 450 kcal/porcja
fajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuń