Nigdy nie lubiłam kompotu
przygotowywanego z suszonych owoców ze względu na aromat wędzonych
śliwek i gruszek.
Ten przygotowywany
jest wyłącznie na bazie owoców suszonych, których proporcje
możemy dowolnie zmieniać. Dodatek wanilii, cynamonu, listków
laurowych i goździków dodaje wspaniałego aromatu.
Składniki:
600g
suszonych (nie wędzonych!) owoców w dowolnej proporcji (u mnie
śliwki, jabłka, gruszki, mirabelki, rodzynki, wiśnie, truskawki)
3 l
wody
Około
250g cukru brązowego lub miodu
2-3
laski cynamonu
laska
wanilii (wydrążona bez nasionek)
5-6
goździków
6-8
ziaren czarnego pieprzu
6-8
listków laurowych
Sposób przygotowania:
Suszone
owoce zalewamy wodą i zostawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie
gotujemy je na wolnym ogniu w tej samej wodzie z dodatkiem 2-3 lasek
cynamonu, wydrążonej laski wanilii bez ziarenek (możemy użyć do
przygotowania cukru waniliowego), goździków, listków laurowych i
ziaren pieprzu aż owoce zmiękną a kompot uzyska głęboki smak.
Dosładzamy do smaku miodem lub cukrem. Odcedzamy. Serwujemy
schłodzony z dodatkiem plasterków pomarańczy.
Moja babcia robi najlepszy kompot z suszu! Zawsze wychodzi jej taki sam, czyli przepyszny :) Te babcie to mają jakieś super zdolności :)
OdpowiedzUsuńcieszę sie ze tutaj wpadłem jest wiele fajnych pomysłów!
OdpowiedzUsuńobiekt handlowy, szybko, członek, firmy kraków, działalność gospodarcza
OdpowiedzUsuń