Piegus
(zwany także babka makową) to żelazny punkt świątecznych
przygotowań. Pieczony w moim rodzinnym domu odkąd pamiętam. Może
być świetną alternatywą dla makowca.
szklanka
mąki tortowej
szklanka
maku
250g
masła
szklanka
cukru
6
białek
2
łyżeczki proszku do pieczenia
olejek
waniliowy
Sposób
przygotowania:
Białka
jajek ubić na sztywno z szczypta soli. Roztopić masło dodając
cukier i mak. Wymieszać i ostudzić. Dodać przesiana mąkę i ubite
białka. Na końcu dodać proszek do pieczenia i olejek waniliowy.
Wylać do tortownicy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do
pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez około 55 minut. Oprószyć
cukrem pudrem.
pamiętam taki jeszcze z dzieciństwa <3
OdpowiedzUsuńfajnie było tutaj zajrzeć meega fajny blog - polecam ! :)
OdpowiedzUsuńSuper post
OdpowiedzUsuń