czwartek, 14 grudnia 2017

Piegus (babka makowa)

Piegus (zwany także babka makową) to żelazny punkt świątecznych przygotowań. Pieczony w moim rodzinnym domu odkąd pamiętam. Może być świetną alternatywą dla makowca.




Składniki:
szklanka mąki tortowej

szklanka maku

250g masła

szklanka cukru

6 białek

2 łyżeczki proszku do pieczenia

olejek waniliowy



Sposób przygotowania:

Białka jajek ubić na sztywno z szczypta soli. Roztopić masło dodając cukier i mak. Wymieszać i ostudzić. Dodać przesiana mąkę i ubite białka. Na końcu dodać proszek do pieczenia i olejek waniliowy. Wylać do tortownicy (średnica 24cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach C przez około 55 minut. Oprószyć cukrem pudrem.


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly