Pierniczki
z tego przepisu wychodzą pyszne i aromatyczne, lekko chrupiące z
wierzchu (po kilku dniach miękną). Wystarczy zrobić na 2-3 dni
przed świętami.
Składniki:
115g masła
90g cukru
90g płynnego miodu
1 jajko
260g mąki pszennej
½ łyżeczki
(1g) sody oczyszczonej
1/2łyżki
kakao
25g przyprawy korzennej
szczypta
soli
Sposób przygotowania:
W naczyniu wymieszać suche składniki:
mąkę pszenną, kakao, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną,
sól.
W misie miksera utrzeć miękkie masło z
cukrem i miodem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej.
Dodać jajko, dokładnie utrzeć do połączenia. Po jednej łyżce
dosypywać sypkie składniki i zmiksować do połączenia.
Ciasto owinąć folią spożywczą i
schłodzić w lodówce przez 1-2h.
Ciasto wyjąć na oprószoną mąką
stolnicę, rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać dowolne
kształty.
Piec przez 10 - 12 minut w zależności
od grubości i wielkości pierniczków w temperaturze 180ºC.
Wystudzić na kratce.
Dowolnie udekorować.
tego właśnie szukałam dla mnie to cos nowego oby tak dalej!!
OdpowiedzUsuń