czwartek, 21 grudnia 2017

Śledź z sosem tatarskim

Śledź w sosie tatarskim to mistrzowskie połączenie słonawej ryby z kremowym sosem z kiszonymi górkami, marynowanymi grzybkami i cebulką. Moja ulubiona wersja świątecznego śledzika.

 

Składniki:
400g filetów śledziowych a'la matias
cebula biała
2-3 kiszone ogórki
ok 10 marynowanych grzybów leśnych
2 łyżki gęstej śmietany lub jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
łyżeczka musztardy dijon
łyżeczka miodu
½ łyżeczki soku z cytryny lub octu
sól, czarny pieprzem
mleko do wymoczenia śledzi

Sposób przygotowania:
Filety śledziowe opłukać z oleju i zalać mlekiem, tak aby przykrywało rybę. Pozostawić przez około 1h. Spróbować czy nie są jeszcze za słone w razie potrzeby jeszcze wymoczyć. Odcedzić i osuszyć papierowymi ręcznikami.
Cebulę obrać i pokroić w drobniutką kosteczkę razem z ogórkami i grzybkami. Majonez wymieszać z śmietaną, miodem, sokiem z cytryny i musztardą. Dodać posiekane składniki i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Śledzie serwować z porcją sosu tatarskiego lub pokroić na mniejsze kawałki i wymieszać.
Przechowywać w lodówce. Najlepsze są na drugi, trzeci dzień, gdy smaki się przegryzą.

Trudność przygotowania: łatwe
Ilość porcji: 2
Kaloryczność: 420 kcal/porcja


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly