wtorek, 14 listopada 2017

Piernik staropolski z marcepanem

  Tak to już! Czas nastawić ciasto na tradycyjny, staropolski piernik.
Do Świąt zostało 6 tygodni... moment jest idealny!

Prawdziwy, tradycyjny smak staropolskiego piernika dojrzewającego przełożonego marcepanem i powidłami śliwkowymi. Fantastyczny!




Składniki:
500g mąki
20 dag cukru
10 dag masła
15dag miodu
1,5 łyżeczki sody
2 jajka
szczypta soli
30g przyprawy do piernika
80g orzechów
25 dag masy marcepanowej
słoik gęstych powideł śliwkowych
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Do garnka wkładamy miód, masło i cukier. Podgrzewamy niemal do wrzenia i wyłączamy. Studzimy.
Cały czas mieszając dodajemy po jednym jajku a następnie mąkę przesianą z sodą i solą i przyprawą do piernika. Wyrabiamy ciasto, na końcu dodając posiekane orzechy. Garnek przykrywamy lnianą ścierką i zostawiamy w chłodnym miejscu na przynajmniej 4 tygodnie. Po tym czasie ciasto przekładamy do podłużnej keksówki i pieczemy w 180 stopniach C przez około godzinę (do tzw. „suchego patyczka”). Studzimy.
Ciasto przekrawamy na 3 równe części. Na jedną nakładamy rozwałkowaną masę marcepanową, przykrywamy drugim blatem i smarujemy gęstymi powidłami. Przykrywamy ostatnim blatem. Wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto najlepiej smakuje po około 2-3 dniach od upieczenia.

Rada: jeśli powidła są rzadkie i lejące trzeba je zredukować na małym ogniu, cały czas mieszając do pożądanej konsystencji.

4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly