Polecam pysznego dorsza w pomidorowym
sosie słodko-kwaśnym. Jego smak jest nieco zbliżony do ryby po
grecku. Z powodzeniem rozwieje nudę na wigilijnym stole.
Składniki:
1kg
polędwicy z dorsza
2 cebule
1 litr domowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti
ziele angielskie
2 cebule
1 litr domowego przecieru pomidorowego lub 2-3 puszki pelatti
ziele angielskie
liście
laurowe
3 łyżeczki cukru
4 łyżki octu winnego
sól, świeżo mielony pieprz czarny
3 łyżeczki cukru
4 łyżki octu winnego
sól, świeżo mielony pieprz czarny
sok z cytrynymąka
do panierowania
olej do smażenia
olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Pomidorowy
sos słodko –kwaśny : Cebule kroimy w piórka i delikatnie
rumienimy na rozgrzanym oleju. Następnie dodajemy do niej cukier
intensywnie mieszamy by się nie przypalił. Następnie dodajemy
przecier pomidorowy, około 7-8 kulek ziela angielskiego oraz 7-8
listków laurowych. Całość gotujemy do zgęstnienia, dolewamy ocet
i gotujemy jeszcze około 2 minut.
Ryby:
Ryby oprószamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem i
skrapiamy cytryną. Tak przyprawione obtaczamy w mące i smażymy na
oleju do zrumienienia z obu stron. Usmażone dorsze przekładamy do
salaterki i zalewamy gorącym sosem pomidorowym. Przechowujemy w
lodówce. Ryba najlepiej smakuje gdy przejdzie aromatem pomidorów i
przypraw po około 2 dniach.
Blog którego szukałem dobra robota!
OdpowiedzUsuń