poniedziałek, 20 listopada 2017

Pierniczki bezglutenowe

Pierniczki to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu. Ich zapach roznoszący się po domu zwiastuje świąteczną, rodzinną atmosferę. Jeśli z jakiegoś powodu nie możecie jeść glutenu to mam dla Was zdrowe, bezglutenowe pierniczki na bazie mąki kukurydzianej i jaglanej.




Składniki:
140g masła
60g fruktozy/brązowego cukru/ksylitolu
80g płynnego miodu
2 jajka
szklanka mąki kukurydzianej
szklanka mąki owsianej
½ szklanki mąki jaglanej
½ łyżeczki (1g) sody oczyszczonej
20g przyprawy korzennej
szczypta soli

Sposób przygotowania:
W naczyniu wymieszać suche składniki: mąki, przyprawę korzenną, sodę oczyszczoną, sól.
W misie miksera utrzeć miękkie masło z fruktozą i miodem aż do uzyskania jasnej i puszystej masy maślanej. Dodać jajka, dokładnie utrzeć do połączenia. Po jednej łyżce dosypywać sypkie składniki i zmiksować do połączenia.
Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1h.
Ciasto wyjąć na obsypaną mąką stolnicę, rozwałkować na grubość 2-3 mm i wycinać dowolne kształty.
Piec przez 10 - 12 minut w zależności od grubości i wielkości pierniczków w temperaturze 180ºC. Wystudzić na kratce.
Dowolnie udekorować.
Pierniczki powinny zmięknąć. Trzeba je upiec przynajmniej dwa tygodnie przed Świętami.

3 komentarze:

  1. Ciekawa jestem jak smakują takie pierniki w wersji bezglutenowej.

    OdpowiedzUsuń
  2. jesli obsypiesz stolnice maka pszenna to juz nie sa bezglutenowe. prosze poprawic blad.

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję za uważne czytanie... oczywiście stolnice podsypujemy mąką, niekoniecznie pszenną :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly