piątek, 24 listopada 2017

Rybka zapiekana a'la grecka

Pyszna i efektowna wersja tradycyjnej ryby po grecku zapieczonej i serwowanej na ciepło. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może być gwiazdą świątecznego stołu.




Składniki:
3-4 filety z morszczuka
2 średnie marchewki
pół selera
korzeń pietruszki
zielona część pora
ciasto francuskie
żółtko do posmarowania ciasta
masło klarowane do smażenia
sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie

Sposób przygotowania:
Filety oprószyć z jednej strony solą, czarnym pieprzem i obficie suszoną natką pietruszki. Smażyć na rozgrzanym maśle na przyprawionej stronie. Druga stronę doprawić analogicznie na patelni. Przesmażyć na złoto. Ostudzić.
Warzywa umyć. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Por drobno pokroić. Warzywa przesmażyć na maśle klarowanym. Następnie podlać niewielka ilością wody, dodać ziele angielskie i liść laurowy i dusić do miękkości. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ciasto francuskie rozwinąć. Ułożyć na nim warstwę warzyw formując je w kształcie ryby. Na warzywach układamy filety utrzymując kształt ryby. Na rybę nakładamy druga warstwę warzyw. Rybę zawijamy w ciasto francuskie. Formujemy kształt ryby. Płetwę ogonową formujemy widelcem. Ciasto smarujemy żółtkiem. Robimy oko z ziela angielskiego. Pieczemy w 215 stopniach C przez 20 minut. Dorabiamy płetwę brzuszną z listka laurowego.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly