Pyszna
i efektowna wersja tradycyjnej ryby po grecku zapieczonej i
serwowanej na ciepło. Nieskomplikowana i szybka w wykonaniu może
być gwiazdą świątecznego stołu.
Składniki:
3-4
filety z morszczuka
2 średnie marchewki
pół selera
korzeń pietruszki
zielona część pora
ciasto francuskie
żółtko do posmarowania ciasta
masło klarowane do smażenia
sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie
2 średnie marchewki
pół selera
korzeń pietruszki
zielona część pora
ciasto francuskie
żółtko do posmarowania ciasta
masło klarowane do smażenia
sól, pieprz, suszona natka pietruszki, liść laurowy, ziele angielskie
Sposób
przygotowania:
Filety
oprószyć z jednej strony solą, czarnym pieprzem i obficie suszoną
natką pietruszki. Smażyć na rozgrzanym maśle na przyprawionej
stronie. Druga stronę doprawić analogicznie na patelni. Przesmażyć
na złoto. Ostudzić.
Warzywa
umyć. Marchew, pietruszkę i seler zetrzeć na tarce o dużych
oczkach. Por drobno pokroić. Warzywa przesmażyć na maśle
klarowanym. Następnie podlać niewielka ilością wody, dodać ziele
angielskie i liść laurowy i dusić do miękkości. Doprawić do
smaku solą i pieprzem.
Ciasto
francuskie rozwinąć. Ułożyć na nim warstwę warzyw formując je
w kształcie ryby. Na warzywach układamy filety utrzymując kształt
ryby. Na rybę nakładamy druga warstwę warzyw. Rybę zawijamy w
ciasto francuskie. Formujemy kształt ryby. Płetwę ogonową
formujemy widelcem. Ciasto smarujemy żółtkiem. Robimy oko z ziela
angielskiego. Pieczemy w 215 stopniach C przez 20 minut. Dorabiamy
płetwę brzuszną z listka laurowego.
To prawda, wygląda pięknie, bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńHej podoba mi się ten blog jest bardzo ciekawy będę wpadał częściej :)
OdpowiedzUsuń