środa, 11 października 2017

Szynka długo duszona w papryce

Coś z serii "dziś na obiad, jutro na śniadanie"...
 
Z powodu wszechobecnych „E”, fosforanów i wypełniaczy można stracić wiarę w sklepowe wędliny. Przygotowanie domowej wędliny staje się więc coraz bardziej kuszącym pomysłem. Ten przepis co prawda jest czasochłonny ale za to nie pracochłonny. Mięso przygotowane w ten sposób jest bardzo soczyste, aromatyczne... po prostu pyyyszne :)

 

Składniki:
1 kg szynki wieprzowej
2 łyżeczki soli
1/2 łyżki pieprzu
1 łyżka słodkiej papryki
½ łyżeczki kminku (niemielonego)
łyżeczka tymianku
łyżeczka majeranku
2 białe cebule

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Mięso doprawić z obu stron solą i przyprawami. W garnku o szerokim dnie rozgrzać 1-2 łyżki oliwy. Mięso przesmażyć na złoto ze wszystkich stron.

Cebule pokroić na ćwiartki, paprykę w ósemki. Dodać do mięsa i podlać 2 szklankami wody. Dusić na bardzo małej mocy kuchenki przez około 2h. Powstały z gotowania sos można zagęścić rozrobiona w odrobinie wody łyżka mąki. Ciepła szynka świetnie nadaje się jako mięso do obiadu, wystudzona jako aromatyczna wędlina do kanapek.

 

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly