Kwintesencja jesieni zawarta na jednym
talerzu. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa z świeżych
aromatycznych grzybów leśnych fantastycznie komponuje się z
makaronem lub grzankami. Poza sezonem jesiennym z powodzeniem możemy
przygotować ją z grzybów suszonych lub pieczarek.
Składniki:
2 łyżki masła klarowanego
1 biała cebula
ząbek czosnku
400g leśnych grzybów (borowiki,
podgrzybki, maślaki)
łyżeczka suszonego oregano
sól, czarny pieprz
kieliszek (około 150ml) wytrawnego
białego wina
1l bulionu lub wywaru z gotowania grzybów
150ml słodkiej śmietanki 18%
½ pęczka natki
pietruszki
Wykonanie:
W garnku
rozgrzewamy masło klarowane i szklimy pokrojona w drobną kostkę
cebulkę i ząbek czosnku posiekany w cienkie plasterki. Dodać
oczyszczone, opłukane i ewentualnie pocięte na mniejsze kawałki
grzyby. Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i
roztartym w dłoni oregano. Smażyć 2-3 minuty aż zaczną puszczać
płyn. Podlać winem i gotować jeszcze kolejne 2-3 minuty. Po tym
czasie wlać bulion lub wywar z gotowania grzybów i gotować po
przykryciem na niedużym ogniu przez 15-20 minut. Śmietankę
zahartować gorąca zupą. Dodać do garnka. W razie potrzeby
doprawić sola i czarnym pieprzem. Natkę pietruszki drobno posiekać
i dodać do zupy. Całość serwować z dodatkiem makaronu lub
grzanek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz