poniedziałek, 9 października 2017

Szybka zupa z świeżych grzybów

Kwintesencja jesieni zawarta na jednym talerzu. Bardzo prosta i szybka w przygotowaniu zupa z świeżych aromatycznych grzybów leśnych fantastycznie komponuje się z makaronem lub grzankami. Poza sezonem jesiennym z powodzeniem możemy przygotować ją z grzybów suszonych lub pieczarek.

 

Składniki:
2 łyżki masła klarowanego
1 biała cebula
ząbek czosnku
400g leśnych grzybów (borowiki, podgrzybki, maślaki)
łyżeczka suszonego oregano
sól, czarny pieprz
kieliszek (około 150ml) wytrawnego białego wina
1l bulionu lub wywaru z gotowania grzybów
150ml słodkiej śmietanki 18%
½ pęczka natki pietruszki

Wykonanie:
W garnku rozgrzewamy masło klarowane i szklimy pokrojona w drobną kostkę cebulkę i ząbek czosnku posiekany w cienkie plasterki. Dodać oczyszczone, opłukane i ewentualnie pocięte na mniejsze kawałki grzyby. Doprawić solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i roztartym w dłoni oregano. Smażyć 2-3 minuty aż zaczną puszczać płyn. Podlać winem i gotować jeszcze kolejne 2-3 minuty. Po tym czasie wlać bulion lub wywar z gotowania grzybów i gotować po przykryciem na niedużym ogniu przez 15-20 minut. Śmietankę zahartować gorąca zupą. Dodać do garnka. W razie potrzeby doprawić sola i czarnym pieprzem. Natkę pietruszki drobno posiekać i dodać do zupy. Całość serwować z dodatkiem makaronu lub grzanek.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly