Przepis
Julii Child na najlepsze, francuskie 'crepes' czyli naleśniki.
Przepis nie różni się zbytnio od polskiego odpowiednika, jednak
idealnie dobrane proporcje składników składają się na pyszne,
cieniutkie, delikatne ciasto.
Składniki:
1
szklanka mąki pszennej
2/3
szklanki zimnego mleka
2/3
szklanki zimnej wody
3
duże jajka
1/4
łyżeczki soli
3
łyżki stopionego masła + masło do smarowania patelni
Sposób
przygotowania:
Wszystkie
składniki umieścić w misie malaksera i zmiksować na gładką masę
(lub wymieszać trzepaczką). Wstawić do lodówki na minimum 30
minut.
Rozgrzać
dobrą, nieprzywierającą patelnię. Natłuścić masłem. Wlewać
na patelnię (najlepiej dedykowaną do naleśników) nieduże porcje
ciasta i smażyć naleśniki, z obu stron, do lekkiego zrumienienia.
Wystudzone
naleśniki ułożyć jeden na drugim, przykryć. Serwować z
ulubionymi dodatkami słodkimi lub wytrawnymi.
Musze sprobowac tego schladzania masy - u mnie w domu nigdy się tego nie robilo.
OdpowiedzUsuńjeszcze nigdy nie robiłam naleśników z wodą, ale Twoje wyglądają rewelacyjnie :)
OdpowiedzUsuńNo ja też z wodą jeszcze nie miałam okazji, a wygląda na ciekawy eksperyment
OdpowiedzUsuńFajny przepis.
OdpowiedzUsuń