piątek, 20 października 2017

Naleśniki z zasmażaną kapustą i kurczakiem

Naleśniki lubią wszyscy (a zwłaszcza dzieci)! Można je podać na mnóstwo sposobów. Proponuje nadzianie ich zasmażaną kapusta kiszoną i kurczakiem. Będzie pysznie!




Składniki:
naleśniki:
3 jajka
3 szklanki mąki
3 szklanki pełnego mleka
szklanka wody gazowanej
łyżeczka soli
łyżka oleju
pół łyżeczki proszku do pieczenia

zasmażana kapusta:
900g kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej)
duża czerwona cebula
łyżka smalcu
łyżka masła
pieprz

kurczak:
500g piersi z kurczaka
łyżka masła
łyżka oliwy z oliwek
sól, czarny pieprz, curry
pół średniej cukinii
szklanka bulionu drobiowego

Sposób przygotowania:
Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta poza białkami wkładamy do misy miksera i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno i dodajemy do ciasta. Delikatnie łączymy. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni z posmarowanej oliwą do zarumieniania z obu stron.
Cebule obrać i pokroić w drobna kostkę. W garnku roztopić smalec z masłem i przesmażyć na nim cebulkę do zeszklenia. Dodać poszatkowaną kapustę i kontynuować smażenie na wolnym ogniu prze około 8-10 minut. Wymieszać łyżkę mąki z niepełna szklanką wody. Wlać do kapusty przez sitko stale mieszając. Doprawić do smaku świeżo mielonym pieprzem.
Piersi z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pociąć w kostkę. Na patelnię wlać łyżkę oliwy a gdy się ogrzeje dodać łyżkę masła. na tłuszczu podsmażyć pierś z kurczaka doprawiając solą, świeżo mielonym pieprzem oraz curry. Gdy białko się zetnie dodać pokrojona w kostkę cukinie i wlać szklankę buliony drobiowego. Gotować jeszcze około 8-10 minut.
Na naleśniki wykładać warstwę kapusty a na nią pierś z kurczaka. zawijać w rulon i spiąć wykałaczką. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i zapiec prze 10 minut w 160 stopniach C.


2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly