Naleśniki
lubią wszyscy (a zwłaszcza dzieci)! Można je podać na mnóstwo
sposobów. Proponuje nadzianie ich zasmażaną kapusta kiszoną i
kurczakiem. Będzie pysznie!
Składniki:
naleśniki:
3
jajka
3
szklanki mąki
3
szklanki pełnego mleka
szklanka
wody gazowanej
łyżeczka
soli
łyżka
oleju
pół
łyżeczki proszku do pieczenia
zasmażana
kapusta:
900g
kiszonej kapusty (nie do końca odciśniętej)
duża
czerwona cebula
łyżka
smalcu
łyżka
masła
pieprz
kurczak:
500g
piersi z kurczaka
łyżka
masła
łyżka
oliwy z oliwek
sól,
czarny pieprz, curry
pół
średniej cukinii
szklanka
bulionu drobiowego
Sposób
przygotowania:
Naleśniki:
Wszystkie składniki ciasta poza białkami wkładamy do misy miksera
i dokładnie mieszamy. Białka ubijamy ze szczypta soli na sztywno i
dodajemy do ciasta. Delikatnie łączymy. Smażymy na mocno
rozgrzanej patelni z posmarowanej oliwą do zarumieniania z obu
stron.
Cebule
obrać i pokroić w drobna kostkę. W garnku roztopić smalec z
masłem i przesmażyć na nim cebulkę do zeszklenia. Dodać
poszatkowaną kapustę i kontynuować smażenie na wolnym ogniu prze
około 8-10 minut. Wymieszać łyżkę mąki z niepełna szklanką
wody. Wlać do kapusty przez sitko stale mieszając. Doprawić do
smaku świeżo mielonym pieprzem.
Piersi
z kurczaka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem i pociąć w
kostkę. Na patelnię wlać łyżkę oliwy a gdy się ogrzeje dodać
łyżkę masła. na tłuszczu podsmażyć pierś z kurczaka
doprawiając solą, świeżo mielonym pieprzem oraz curry. Gdy białko
się zetnie dodać pokrojona w kostkę cukinie i wlać szklankę
buliony drobiowego. Gotować jeszcze około 8-10 minut.
Na
naleśniki wykładać warstwę kapusty a na nią pierś
z kurczaka. zawijać w rulon i spiąć wykałaczką. Ułożyć w
naczyniu żaroodpornym wysmarowanym tłuszczem i zapiec prze 10 minut
w 160 stopniach C.
Mniam, ale świetnie się prezentują te naleśniki :)
OdpowiedzUsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuńfajnie tu u Ciebie! blog warty polecenia :)
OdpowiedzUsuńciekawe wpisy i inspirujące pomysły
OdpowiedzUsuńFajny blog!
OdpowiedzUsuńPięknie to wszystko wygląda !
OdpowiedzUsuń