poniedziałek, 18 września 2017

Makaron z pietruszkowym pesto

Makaron z pietruszkowym „pesto” ma co najmniej trzy niepodważalne zalety: jest bajecznie szybki i proste w przygotowaniu, zrobimy go nie mając nic w lodówce i... doskonale smakuje. Zimą możemy przygotować pesto z mrożonej natki a latem spożytkować nadmiar, który wyrósł nam w ogródku.




Składniki:
2-3 ząbki czosnku
100g natki pietruszki (około 2 pęczków)
100g łuskanych orzechów włoskich
6-8 łyżek oliwy z oliwek
sól, świeżo mielony czarny pieprz
makaron tagliatelle
sól

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy w osolonym wrzątku wg czasu podanego na opakowaniu. Odcedzamy.
W czasie kiedy gotuje się makaron prażymy orzechy na suchej patelni. Natkę myjemy i osuszamy. Odrywamy łodyżki i zostawiamy same listki. Czosnek obieramy z łupinek, kroimy i rozcieramy nożem na desce do krojenia
Blendujemy orzechy z natką pietruszki, czosnkiem i oliwą. Pesto powinno mieć półpłynną konsystencję. Doprawiamy do smaku sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
Makaron mieszamy z pesto. Całość posypujemy płatkami papryki.

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly