Makaron
z pietruszkowym „pesto” ma co najmniej trzy niepodważalne
zalety: jest bajecznie szybki i proste w przygotowaniu, zrobimy go
nie mając nic w lodówce i... doskonale smakuje. Zimą możemy
przygotować pesto z mrożonej natki a latem spożytkować nadmiar,
który wyrósł nam w ogródku.
Składniki:
2-3
ząbki czosnku
100g
natki pietruszki (około 2 pęczków)
100g
łuskanych orzechów włoskich
6-8
łyżek oliwy z oliwek
sól,
świeżo mielony czarny pieprz
makaron
tagliatelle
sól
Sposób
przygotowania:
Makaron
gotujemy w osolonym wrzątku wg czasu podanego na opakowaniu.
Odcedzamy.
W
czasie kiedy gotuje się makaron prażymy orzechy na suchej patelni.
Natkę myjemy i osuszamy. Odrywamy łodyżki i zostawiamy same
listki. Czosnek obieramy z łupinek, kroimy i rozcieramy nożem na
desce do krojenia
Blendujemy
orzechy z natką pietruszki, czosnkiem i oliwą. Pesto powinno mieć
półpłynną konsystencję. Doprawiamy do smaku sola i świeżo
mielonym czarnym pieprzem.
Makaron
mieszamy z pesto. Całość posypujemy płatkami papryki.
a myślałam ostatnio o pietruszkowym pesto :)
OdpowiedzUsuńCoś pysznego ;)
OdpowiedzUsuń