Jeśli lubicie
syrop z czarnego bzu to pokochacie ten dżem. Pestki z owoców
przyjemnie chrupią w buzi. Dzięki dużej zawartości pektyn łatwo
się żeluje i ma dobra konsystencję. Przepyszny z kromka ciepłego
pieczywa.
Składniki:
czarny bez 500g
cukier 500g
cytryna
Sposób
przygotowania:
Słoiki myjemy i
sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut
lub wyparzamy wrzątkiem.
Owoce myjemy. Bez
obieramy widelcem. Umieszczamy w garnku z grubym dnem i podlewamy
kilkoma łyżkami wody. Gotujemy na małym ogniu, raz po raz
mieszając. Gdy owoce się rozpadną i puszczą sok dodajemy cukier
oraz sok i skórkę z cytryny. Kontynuujemy gotowanie aż do
uzyskania odpowiedniej konsystencji dżemu.
Gorącym dżemem
napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy. Nie
wymaga pasteryzacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz