Tradycyjna
jajecznice warto wzbogacać sezonowymi dodatkami, które dodają
klasycznemu daniu nowy smak. Jesienią najlepsza propozycją będą
kurki z słodkawą cebulka i chrupiąca papryką. Całość
obowiązkowo podana na ciepłym toście.
Składniki:
4
jajka
Duża
garść kurek
½
małej papryki
Mała
cebula
Masło
sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie
sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie
Do
podania: tosty/rukola
Sposób
przygotowania:
Kurki
oczyszczamy pędzelkiem z resztek runa lub bardzo krótko myjemy pod
wodą.
Na
patelni rozgrzewamy nieco masła i szklimy na nim drobno poszatkowana
cebulkę. Dodajemy oczyszczone i w razie konieczności pokrojone na
pół kurki. Gdy grzyby nieco się podsmażą i odparują dodajemy
posiekana paprykę. Przesmażamy jeszcze około 2 minut aż papryka
nieco zmięknie. Powinna pozostać lekko chrupiąca.
Jajka
wybijamy do miseczki i bełtamy z dodatkiem soli, świeżo mielonego
czarnego pieprzu i ziołami prowansalskimi. Jajka dodajemy na
patelnie i mieszamy do czasu ścięcia.
Serwujemy
na ciepłych tostach z dodatkiem rukoli.
Boska! Ostatnio właśnie jajecznica z kurkami za mną chodzi... :)
OdpowiedzUsuńO jej, dawno takiej nie jadłam - super!
OdpowiedzUsuń