piątek, 22 września 2017

Jajecznica z kurkami i papryką

Tradycyjna jajecznice warto wzbogacać sezonowymi dodatkami, które dodają klasycznemu daniu nowy smak. Jesienią najlepsza propozycją będą kurki z słodkawą cebulka i chrupiąca papryką. Całość obowiązkowo podana na ciepłym toście.

 
Składniki:
4 jajka
Duża garść kurek
½ małej papryki
Mała cebula
Masło
sól, pieprz czarny, zioła prowansalskie

Do podania: tosty/rukola

Sposób przygotowania:

Kurki oczyszczamy pędzelkiem z resztek runa lub bardzo krótko myjemy pod wodą.
Na patelni rozgrzewamy nieco masła i szklimy na nim drobno poszatkowana cebulkę. Dodajemy oczyszczone i w razie konieczności pokrojone na pół kurki. Gdy grzyby nieco się podsmażą i odparują dodajemy posiekana paprykę. Przesmażamy jeszcze około 2 minut aż papryka nieco zmięknie. Powinna pozostać lekko chrupiąca.
Jajka wybijamy do miseczki i bełtamy z dodatkiem soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu i ziołami prowansalskimi. Jajka dodajemy na patelnie i mieszamy do czasu ścięcia.
Serwujemy na ciepłych tostach z dodatkiem rukoli.


2 komentarze:

  1. Boska! Ostatnio właśnie jajecznica z kurkami za mną chodzi... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. O jej, dawno takiej nie jadłam - super!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly