poniedziałek, 25 września 2017

Eintopf z cukinią

Eintopf czyli danie jednogarnkowe z przepyszną cukinią w roli głównej. Lekkie, zdrowe i bardzo smaczne. Doskonałe z ryżem lub kaszą.


Składniki:
2 cebule
2-4 ząbki czosnku
2 łyżki masła klarowanego
3 średnie marchewki
500g mięsa mielonego
1 ugotowana kolba kukurydzy lub ½ puszki
2 duże cukinie
Duża czerwona papryka
300g zielonej fasolki
puszka pomidorów
przecier pomidorowy
sól, pieprz, ostra papryka, lubczyk

Sposób przygotowania:

Cebule i czosnek obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy do zeszklenia na maśle klarowanym. Dodajemy mięso mielone. Doprawiamy mięso solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i ostrą papryką. Smażymy do całkowitego ścięcia białka. Dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i paprykę i kontynuujemy smażenie przez 3-5 minut. Dodajemy przecier pomidorowy, pomidory z puszki, szklankę wody, kukurydzę, fasolkę i pokrojone w kostkę cukinię. Dusimy przez około 10 minut do miękkości warzyw. Doprawiamy do smaku solą, czarnym pieprzem i lubczykiem.
Serwujemy z ryżem lub kaszą.



2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly