Klasycznie śliwkowe powidła zyskają
doskonały, smak dzięki dodatkowi czekolady. Śliwki z czekoladą to
niezawodne połączenie. Takie powidła możemy wykorzystać do
pieczywa, naleśników, gofrów, ciast, czy po prostu wyjadania
łyżeczką :)
Składniki:
śliwki węgierki 2kg
cukier do smaku
czekolada gorzka 300g
Sposób
przygotowania:
Śliwki myjemy,
rozcinamy na pół i wyciągamy pestki. Wsypujemy do garnka o grubym
dnie i na bardzo małym ogniu gotujemy przez 2-3 godziny co pewien
czas mieszając. Kiedy woda odparuje a konsystencja śliwek się
zagęści dodajemy połamana w kostki czekoladę. Dosładzamy do
smaku (lub nie). Gorące powidła przekładamy do wyparzonych lub
wysterylizowanych słoików. Pasteryzujemy w piekarniku przez 15
minut w 100 stopniach C. Chłodzimy pozostawiając wieczkiem do dołu.
moi chłopcy ją uwielbiają:)
OdpowiedzUsuń