Prosty przepis na
wykwintny obiad. Delikatne mięso, wyraziste kurki i śmietankowy
sos… trzy elementy, które gwarantują pyszny posiłek.
Składniki:
1 polędwiczka
wieprzowa (około 400g)
300 g kurek
300 g kurek
2 łyżki masła klarowanego
Jedna duża biała cebula
kieliszek białego wytrawnego wina
(opcjonalnie bulion)
200 ml śmietanki
kremówki 30%
sól, pieprz, majeranek
sól, pieprz, majeranek
Sposób
przygotowania:
Polędwiczkę umyć,
osuszyć, pokroić na około 1cm plastry i rozgnieść dłonią.
Doprawić, solą, pieprzem i majerankiem. W szerokim garnku rozgrzać
łyżkę masła klarowanego, dodać przygotowane polędwiczki i
podsmażyć na większym ogniu przez 2 minuty aż mięso się
zrumieni od spodu, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć
smażenie. Następnie wyciągnąć mięso na talerz a na tłuszczu ze
smażenia polędwiczek oraz reszcie masła klarowanego zeszklić
posiekaną w piórka cebulę. Dodać kurki, zwiększyć ogień i
smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą,
wlać wino lub bulion i odparowywać przez ok. 1 minutę na większym
ogniu. Dodać śmietankę i zagotować. Usmażone mięso włożyć w
sos kurkowy i gotować całość przez ok. 1 - 2 minuty. Polędwiczki
podawać w towarzystwie ulubionych warzyw i pieczonych ziemniaczków.
Wow, naprawdę mega to wygląda! Uwielbiam takie przepisy :)
OdpowiedzUsuń