piątek, 29 września 2017

Polędwica z kurkami

Prosty przepis na wykwintny obiad. Delikatne mięso, wyraziste kurki i śmietankowy sos… trzy elementy, które gwarantują pyszny posiłek.

 

Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa (około 400g)
300 g kurek
2 łyżki masła klarowanego
Jedna duża biała cebula
kieliszek białego wytrawnego wina (opcjonalnie bulion)
200 ml śmietanki kremówki 30%
sól, pieprz, majeranek

Sposób przygotowania:
Polędwiczkę umyć, osuszyć, pokroić na około 1cm plastry i rozgnieść dłonią. Doprawić, solą, pieprzem i majerankiem. W szerokim garnku rozgrzać łyżkę masła klarowanego, dodać przygotowane polędwiczki i podsmażyć na większym ogniu przez 2 minuty aż mięso się zrumieni od spodu, przewrócić na drugą stronę i powtórzyć smażenie. Następnie wyciągnąć mięso na talerz a na tłuszczu ze smażenia polędwiczek oraz reszcie masła klarowanego zeszklić posiekaną w piórka cebulę. Dodać kurki, zwiększyć ogień i smażyć przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Doprawić solą, wlać wino lub bulion i odparowywać przez ok. 1 minutę na większym ogniu. Dodać śmietankę i zagotować. Usmażone mięso włożyć w sos kurkowy i gotować całość przez ok. 1 - 2 minuty. Polędwiczki podawać w towarzystwie ulubionych warzyw i pieczonych ziemniaczków. 

 

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly