Przepis
z książki Nigelli Lowson. We Włoszech uprażona bułkę tartą
nazywa się il Parmigiano dei poveri czyli parmezanem ubogich. Dzięki
dodatkowy cytryny, czosnku i chili te danie ma jednak bogaty smak.
Składniki:
300g
makaronu
skórka otarta z jednej cytryny oraz sok z 1/2
50g bułki tartej
ząbek czosnku
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oliwy
sól, papryka chili w płatkach, czarny pieprz
skórka otarta z jednej cytryny oraz sok z 1/2
50g bułki tartej
ząbek czosnku
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oliwy
sól, papryka chili w płatkach, czarny pieprz
Sposób
przygotowania:
Makaron
ugotować w osolonej wodzie al dente. Odcedzić. Zachować szklankę
płynu. Łyżkę oliwy rozgrzać na patelni, Dołożyć skórkę
otartą z cytryny i po kilku sekundach bułkę tartą. Prażymy na
gorącej patelni aż się zezłoci i przesypujemy na talerz.
Odcedzony makaron polewamy dwoma łyżkami oliw z oliwek oraz sokiem
z połówki cytryny. Dodajemy płatki chili, czosnek oraz sól do
smaku. Dolewamy nieco zachowanego [płyny z gotowania makaronu, tak
aby powstała niewielką ilość sosu. Dosypujemy bułkę tarta oraz
natkę pietruszki (zachowując nieco do posypania). Całość
mieszamy. Na talerzu posypujemy reszta zachowanej bułki z natką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz