Typowo jesienne
połączenie dwóch polskich owoców, które nierzadko znajdziemy
dziko rosnące na łąkach i polach. Do połączenia tych dwóch
smaków natchnęło mnie bliskie sąsiedztwo dwóch krzaczków, z
których obrywałam owoce. Kwaskowe mirabelki świetnie komponują
się z słodyczą słodzonego czarnego bzu.
Składniki:
mirabelki
wypestkowane 500g
czarny bez 500g
cukier 500g
woda 2 łyżki
Sposób
przygotowania:
Słoiki myjemy i
sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut
lub wyparzamy wrzątkiem.
Owoce myjemy.
Mirabelki umieszczamy w garnku, podlewamy dwoma łyżkami wody i
gotujemy na bardzo małym ogniu, aż puszczą sok. Czarny bez
obieramy widelcem z łodyżek. Dodajemy do mirabelek, razem z cukrem
i kontynuujemy gotowanie do uzyskania pożądanej konsystencji.
Możemy przeprowadzić próbę nakładając nieco dżemu na talerzyk
i włożyć na 10-15 minut do lodówki. Jeśli jest wystarczająca
gęsty kończymy gotowanie.
Gorącym dżemem
napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy. Nie
wymaga pasteryzacji.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz