środa, 13 września 2017

Dżem czarny bez – mirabelka

Typowo jesienne połączenie dwóch polskich owoców, które nierzadko znajdziemy dziko rosnące na łąkach i polach. Do połączenia tych dwóch smaków natchnęło mnie bliskie sąsiedztwo dwóch krzaczków, z których obrywałam owoce. Kwaskowe mirabelki świetnie komponują się z słodyczą słodzonego czarnego bzu.

 

Składniki:
mirabelki wypestkowane 500g
czarny bez 500g
cukier 500g
woda 2 łyżki

Sposób przygotowania:
Słoiki myjemy i sterylizujemy w piekarniku nastawionym na 100 stopni przez 20 minut lub wyparzamy wrzątkiem.
Owoce myjemy. Mirabelki umieszczamy w garnku, podlewamy dwoma łyżkami wody i gotujemy na bardzo małym ogniu, aż puszczą sok. Czarny bez obieramy widelcem z łodyżek. Dodajemy do mirabelek, razem z cukrem i kontynuujemy gotowanie do uzyskania pożądanej konsystencji. Możemy przeprowadzić próbę nakładając nieco dżemu na talerzyk i włożyć na 10-15 minut do lodówki. Jeśli jest wystarczająca gęsty kończymy gotowanie.
Gorącym dżemem napełniamy wyparzone lub wysterylizowane słoiczki. Zakręcamy. Nie wymaga pasteryzacji.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly