Korzystając z
uroków lata i jego dobrodziejstw zapraszam na przepyszną, kolorowa
sałatkę warstwową z kurczakiem, pomidorkami i fasolką szparagową.
Pięknie się prezentuje, więc z powodzeniem możemy postawić ja na
imprezowym stole czy grillu dla znajomych. Do tego jest po prostu
przepyszna.
Składniki:
120g suchego makaronu kokardki
500g bobu
250-300g pomidorków koktajlowych
500g piersi z kurczaka
sól, pieprz czarny, słodka papryka,
oregano, tymianek (lub dowolne, ulubione przyprawy)
500g fasolki szparagowej żółtej
½ główki sałaty
sos czosnkowy:
3 czubate łyżki jogurtu greckiego
3 czubate łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
½ pęczka natki pietruszki
sól, czarny pieprz, cukier, oregano,
tymianek (lub opakowanie sosu sałatkowego)
Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonym
wrzątku. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Wykładamy na dno
szklanej misy.
Bób gotujemy a będzie półtwardy w
wodzie z dodatkiem łyżki soli i łyżki cukru. Odcedzamy. Wg. gustu
obieramy z łupinek lub nie. Wykładamy równomiernie na makaron.
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół.
Układamy warstwą na bobie. Delikatnie solimy i pieprzymy.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy
papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Na dużej patelni
rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy mięso z dodatkiem przypraw
przez około 5-6 minut, aż całkowicie się zetnie i puści wodę.
Kurczaka (bez powstałego sosu/wody) wykładamy na pomidorki.
Fasolkę szparagową obieramy i kroimy na
mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo.
Odcedzamy i studzimy zimna wodą. Układamy kolejna warstwę na
kurczaku.
Przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt
grecki mieszamy z majonezem, posiekana natką pietruszki,
przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami (lub sosem
sałatkowym). Dokładnie mieszamy. Sosem polewamy równomiernie
warstwę fasolki szparagowej. Całość wieńczymy porwanymi listkami
sałaty (lub rukoli).
Uwielbiam tą sałatkę! Pora odświeżyć kubki smakowe
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie
OdpowiedzUsuńDobra porcja przepisów, bardzo interesujący blog
OdpowiedzUsuń