środa, 30 sierpnia 2017

Sałatka warstwowa z kurczakiem i fasolką

Korzystając z uroków lata i jego dobrodziejstw zapraszam na przepyszną, kolorowa sałatkę warstwową z kurczakiem, pomidorkami i fasolką szparagową. Pięknie się prezentuje, więc z powodzeniem możemy postawić ja na imprezowym stole czy grillu dla znajomych. Do tego jest po prostu przepyszna.




Składniki:
120g suchego makaronu kokardki

500g bobu
250-300g pomidorków koktajlowych
500g piersi z kurczaka
sól, pieprz czarny, słodka papryka, oregano, tymianek (lub dowolne, ulubione przyprawy)
500g fasolki szparagowej żółtej
½ główki sałaty

sos czosnkowy:
3 czubate łyżki jogurtu greckiego
3 czubate łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
½ pęczka natki pietruszki
sól, czarny pieprz, cukier, oregano, tymianek (lub opakowanie sosu sałatkowego)

Sposób przygotowania:
Makaron gotujemy al dente w osolonym wrzątku. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Wykładamy na dno szklanej misy.
Bób gotujemy a będzie półtwardy w wodzie z dodatkiem łyżki soli i łyżki cukru. Odcedzamy. Wg. gustu obieramy z łupinek lub nie. Wykładamy równomiernie na makaron.
Pomidorki koktajlowe przekrawamy na pół. Układamy warstwą na bobie. Delikatnie solimy i pieprzymy.
Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy nieco oleju i przesmażamy mięso z dodatkiem przypraw przez około 5-6 minut, aż całkowicie się zetnie i puści wodę. Kurczaka (bez powstałego sosu/wody) wykładamy na pomidorki.
Fasolkę szparagową obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Gotujemy w osolonym wrzątku na półtwardo. Odcedzamy i studzimy zimna wodą. Układamy kolejna warstwę na kurczaku.
Przygotowujemy sos czosnkowy: jogurt grecki mieszamy z majonezem, posiekana natką pietruszki, przeciśniętymi ząbkami czosnku i przyprawami (lub sosem sałatkowym). Dokładnie mieszamy. Sosem polewamy równomiernie warstwę fasolki szparagowej. Całość wieńczymy porwanymi listkami sałaty (lub rukoli).


3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly