Pyszne,
puszyste ciacho z kwaskowymi wiśniami. Zawsze wychodzi i zawsze
znika do ostatniego okruszka. Jest to jeden z prostszych wypieków
typu "wymieszaj i upiecz”. Nie wymaga dużej wprawy w pieczeniu, z
pewnością uda się nawet tym, których naturalnym środowiskiem nie
jest kuchnia.
Poza sezonem możemy użyć mrożonych wiśni lub zastąpić je innym lekko kwaśnym owocem np agrestem czy porzeczkami.
Składniki:
(na
blachę o wymiarach 25 cm x 25cm)
20
dkg masła
25 dkg cukru pudru
miąższ z ½ laski wanilii
1/3 szklanki oleju
4 jajka M
40 dkg mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
25 dkg cukru pudru
miąższ z ½ laski wanilii
1/3 szklanki oleju
4 jajka M
40 dkg mąki pszennej tortowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżka
octu
¼
szklanki mleka
ok. 1/2 kg wiśni
płatki migdałów do posypania
ok. 1/2 kg wiśni
płatki migdałów do posypania
Sposób
przygotowania:
Masło
utrzeć z cukrem i miąższem z ½ laski wanilii. Dodać żółtka
jaj i utrzeć aż masa będzie biała. Następnie stopniowo dodawać
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz dolać mleko i ocet.
Na koniec dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do formy wyścielonej papierem do pieczenia.
Układać owoce blisko siebie, pozostawiając niewielkie odstępy.
Lekko docisnąć owoce dłonią. Całość posypać płatkami
migdałowymi. Piec około 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz