piątek, 23 czerwca 2017

Wieprzowina curry z kokosem

Wyrazista pasta curry, słodkawe bataty i mięciutkie mięso skąpane w kokosowej potrawce. Pyszne, orientalne danie obiadowe nie tylko dla osób dbających o dietę.

 

Składniki:
1kg szynki wieprzowej
3 cebule
4 marchewki
500g batatów
2 papryki czerwone
Kolendra lub natka pietruszki
Czerwona pasta curry około 1 łyżeczki
Sos sojowy 2 łyżki
Puszka mleka kokosowego
Sól, czarny pieprz

Sposób przygotowania:
W średniej wielkości garnku przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę. Dodajemy pokrojone w dużą kostkę mięso. Doprawiamy solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz sosem sojowym. Marchew obieramy i siekamy w plasterki, paprykę i bataty w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa i przesmażamy razem 3-4 minuty. Po tym czasie zalewamy dwoma szklankami wody (lub bulionu) oraz dodajemy pastę curry. Gotujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mleko kokosowe i gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy do smaku. Serwujemy z posiekana kolendra lub natka pietruszki. 

 

1 komentarz:

  1. Super wygląda to danie. Nigdy nie jadłam curry z kokosem, brzmi ciekawie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly