Wyrazista
pasta curry, słodkawe bataty i mięciutkie mięso skąpane w
kokosowej potrawce. Pyszne, orientalne danie obiadowe nie tylko dla
osób dbających o dietę.
Składniki:
1kg
szynki wieprzowej
3
cebule
4
marchewki
500g
batatów
2
papryki czerwone
Kolendra
lub natka pietruszki
Czerwona
pasta curry około 1 łyżeczki
Sos
sojowy 2 łyżki
Puszka
mleka kokosowego
Sól,
czarny pieprz
Sposób
przygotowania:
W
średniej wielkości garnku przesmażamy posiekaną w kostkę cebulę.
Dodajemy pokrojone w dużą kostkę mięso. Doprawiamy solą, świeżo
mielonym czarnym pieprzem oraz sosem sojowym. Marchew obieramy i
siekamy w plasterki, paprykę i bataty w kostkę. Warzywa dodajemy do
mięsa i przesmażamy razem 3-4 minuty. Po tym czasie zalewamy dwoma
szklankami wody (lub bulionu) oraz dodajemy pastę curry. Gotujemy na
wolnym ogniu około 30 minut. Pod koniec gotowania dodajemy mleko
kokosowe i gotujemy jeszcze kilka minut. W razie potrzeby doprawiamy
do smaku. Serwujemy z posiekana kolendra lub natka pietruszki.
Super wygląda to danie. Nigdy nie jadłam curry z kokosem, brzmi ciekawie!
OdpowiedzUsuń