środa, 21 czerwca 2017

Pobudzający koktajl kawowy

Przepyszna alternatywa dla koktajli owocowych i warzywnych. Pobudzająca kawa, pełne magnezu kakao, banan jako źródło potasu i słodyczy, zasadotwórcze migdały i pobudzający perystaltyk kefir... kompozycja idealna :)

 

Składniki:
(na około 500ml)
300ml kefiru lub jogurtu naturalnego
dojrzały banan
¼ szklanki zaparzonej kawy
½ łyżeczki kakao
mielony cynamon
do posypania płatki migdałów

Sposób przygotowania:
Kawę zaparzamy w ekspresie lub zalewamy wrzątkiem. Czekamy aż przestygnie.
Do kielicha blendera wkładamy banana, kakao i szczyptę cynamonu. Dolewamy zaparzana kawę i kefir/jogurt naturalny. Miksujemy do gładkości. Serwujemy posypany płatkami migdałów.
Banana obieramy ze skórki i koimy w mniejsze kawałki. 
 
 

3 komentarze:

  1. Wyglądają kusząco ! na pewno wypróbuje! :) zapraszam do siebie http://zdrowoipysznienatalerzubykatarzynka.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukałam przepisu na kawę w upały i trafiłam na ten wpis. Do wypróbowania Twojej receptury przekonał mnie cynamon, który uwielbiam, ale jakoś do tej pory do kawy nigdy go nie dodawałam, nawet mrożonej. Mój błąd. Posmakowało mi :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Super, że trafiłam na ten blog masa inspiracji nie tylko na kawę a również na inne pobudzające napoje. Ja bardzo lubię kawy o smakach pistacjowych oraz kokosowych. Można je dostać na https://cupandyou.pl/

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Printfriendly

Printfriendly